Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 30.1 °C

Masopust v Přerově: "Zhosta, chaso, zhosta, máme masopusta!“

Zprávy z regionu

11.2.2024

Autor: hcz

Krásné sobotní ráno 10. února 2024 přivítalo v Přerově na náměstí TGM průvod maškar. Masopust je tady... Nechyběl masopustní jarmark, koláčky, koblížky, slivovice a spousta veselí.

Masopustní průvod má v Přerově již patnáctiletou tradici, kterou tentokrát okořenily nejen prodejní trhy ma náměstí TGM, ale i scénka z pohádky Šíleně smutná princezna v podání Folklorního souboru Haná.

Masopustní průvod dorazil na náměstí TGM okolo deváté hodiny, kde již probíhal masopustní jarmark. Stánky nabízely jelítka, jitrnice, klobásky, škvarky a spoustu dalších zabíjačkových specialit. Nechyběly ani voňavé koláčky, koblížky, trubičky nebo víno. Zhruba tři desítky masek roztančily náměstí, které se během chvilky zaplnilo. V průvodu se objevili stárek se stárkovou, řezník, policajt, medvěd s medvědářem, smrtka, slamák, vodník, nebo babka Tutovka. Novinkou byli nejen trestanci, ale i dvojice vykutálených rádců z pohádky Šíleně smutná princezna, nebo čert a Káča. O hudební doprovod se postaraly soubory Okybača z Lipníku nad Bečvou a Hanácká mozeka z Litovle. Návštěvníci si mohli během průvodu přeskočit přes kosu smrtky v podání Magdy Barboříkové, aby si zajistili po celý rok zdraví a bohatství.

Po deváté hodině pak předal přerovské chase masopustní právo starosta v podání radního Jakuba Navaříka. Stárek Tomáš Barbořík masopustní právo převzal a chasa to před radnicí pořádně roztančila. Tanec a veselí neustával ani když se průvod vydal na faru nebo do obchůdků poblíž centra. Na každém stanovišti čekaly na maškary hospodyně s koláčky a slivovičkou. Z fary se vydal průvod Jiráskovou ulicí. První zastávka byla tradičně u Jirků a pak masky pokračovaly směrem k obchůdku s pánskou módou Lenky Novákové. Tanec s medvědem si vyzkoušela také paní Marcela ve vedlejší prodejně ovoce a zeleniny.

Ve Wilsonově ulici přichystal pro kolemjdoucí Folklorní soubor Haná vystoupení z pohádky Šíleně smutná princezna a dva vykutálení rádcové si zatančili za doprovodu písničky "Kujme pikle". Po návratu masopustního průvodu na náměstí TGM využil stárek svého svěřeného práva a oddal přítomné svtebčany. Masopust se vydařil. Průvod masek provázel celou dobu dav nadšených diváků. "Dnes vyšlo nejen počasí, ale i nálada je skvělá. Přišla jsem se na masopust podívat s vnučkou. Samosebou jsme se na to důkladně připravily. Ještě ráno jsme chystaly masku," svěřila se babička osmileté Kristýnky, která průvod doprovázela v masce kočičky.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku(dle domluvy), bezbariérový vstup.Změna prac. doby během prázdnin:PO-PÁ 8:30-16:30