Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Krajský soud v Ostravě zrušil územní rozhodnutí na poslední úsek dálnice D1 Říkovice – Přerov

Zprávy z regionu

21.10.2020

Autor: red

Těžce hledali slova zástupci města Přerova, když se dozvěděli, že v úterý 20. října Krajský soud v Ostravě zrušil územní rozhodnutí na poslední úsek dálnice D1 Říkovice – Přerov, za který bojuje v pořadí už páté vedení radnice. Tímto se totiž zastavuje probíhající stavební řízení a stavba tak dostává "stopku". Sen o dálnici a obchvatu Přerova, na které se čeká dvacet let, se vzdaluje.

Kolona aut v Předmostí

Foto: Magistrát města Přerova

V roli žalovaného je u tohoto sporu Krajský úřad Olomouckého kraje, proti němu uspěly organizace Děti Země a Krajina Dluhonice. Ředitelství silnic a dálnic přitom chtělo už v příštích týdnech vyhlásit výběrové řízení na dodavatele a v roce 2021 začít chybějící dálniční úsek stavět, aby v roce 2024 po něm mohla jezdit auta. Špatná zpráva je to pro dopravou zahlcený Přerov, jehož obyvatelé na obchvat čekají už dvacet let. "Takové rozhodnutí jsme nečekali. Krajský úřad Olomouckého kraje teď musí zvážit další kroky. Záleží na tom, co bude v odůvodnění rozsudku," řekl přerovský primátor Petr Měřínský. Připomněl rovněž, že pokud by se verdikt nezměnil, propadla by EIA, celý proces by se vrátil takřka na začátek a Přerované by na dálnici čekali další dlouhé roky. Proti zmíněným ekologickým organizacím bojoval v minulosti rovněž jeho předchůdce, primátor Vladimír Puchalský, který na podzim roku 2017 nechal po městě rozvěsit plakáty s telefonním číslem na šéfa Dětí Země Miroslava Patrika a nabádal občany, aby mu zavolali a dotázali se, proč stavbu brzdí. Kampaň sice vzbudila pozornost, ale situaci nepomohla. "Zájmy hrstky jedinců, kteří ani nejsou výstavbou dálnice dotčeni, zatím vítězí nad zájmy absolutní většiny. Velmi mě to mrzí.  V tuto chvíli nejsou známy důvody, proč tak soud rozhodl, musíme tedy počkat na odůvodnění a krajský úřad se s tím musí vypořádat," komentoval situaci radní pro dopravu Tomáš Navrátil.

Dostavba D1, na kterou se čeká, čítá deset kilometrů a sto metrů, její součástí jsou tři mimoúrovňové křižovatky, pět protihlukových stěn, tři opěrné zdi a několik mostů v celkové délce 1 907 metrů. Stát má za stavbu úseku zaplatit 6 miliard 159 milionů korun.

red

Reklama

Restaurace AVION

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Polední menu, teplá jídla po celý den, velký výběr káv a míchaných nápojů, každý pátek a sobota živá hudba k poslechu i k tanci, pořádání slavnostních příležitostí. Kuřácká kav...