Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Koncert pro Karla staršího ze Žerotína a pro Jana Blahoslava bude znít pod hradbami

Zprávy z regionu

20.9.2021

Autor: red

Koncert dobové hudby pod přerovskými hradbami a exteriérová výstava u Památníku Jednoty bratrské. Těmito akcemi si Přerov připomene výročí dvou významných mužů. Na podzim uplyne 385 let od skonu Karla staršího ze Žerotína a 450 let od úmrtí Jana Blahoslava. Koncertu pro dva historické velikány se zhostí členové přerovské skupiny Rabussa, kteří ve čtvrtek 7. října od 16 hodin budou pod hradbami zpívat a hrát renesanční písně. Vstup je volný.

Skupina Rabussa otevírala svým koncertem v roce 2016 Památník jednoty bratrské, který se nachází v ulici Na Marku.

Karel starší ze Žerotína se narodil 15. září roku 1564 v Brandýse nad Orlicí, ale významnou část života prožil na přerovském zámku, který mu patřil. Provedl jeho dostavbu, zvýšil ho o druhé patro a vybudoval tam hospodářské přístavby. Trvalou památkou na něj je i pozdně renesanční hlavní portál. Založil v Přerově školu, byl mecenášem Jednoty bratrské, tedy i Jana Amose Komenského. Koncert bude připomínkou výročí jeho úmrtí, ke kterému historické dokumenty zanechaly tuto vzpomínku: 8. října roku 1636 dvaasedmdesátiletý Karel sčítal poslední hodiny své života, ten den ale ještě stačil nechat napsat poslední dopis s radami ohledně lovení ryb, podzimního setí a stříže ovce - a dopoledne 9. října zemřel… Karel starší ze Žerotína se zapsal do dějin i svým řádem městské rady. V něm nabádal konšele, že mají mít v lásce svého purkmistra, na jednání chodit včas, nešeptat a nenadržovat jedné straně, nemají se dopouštět opilství, svárů a hádek.

Jan Blahoslav, český humanistický spisovatel, teolog, historik a biskup Jednoty bratrské, má v rodném listě zapsáno jako místo narození Přerov. Narodil se 20. února roku 1523 v jednom z domů na Horním náměstí a v rodném městě navštěvoval bratrskou školu. Na kněžské povolání se připravoval v Prostějově, během svých studií získal nejen znalosti latiny, ale i poznatky z různých vědních oborů. Ve svých třiceti letech přijal v Přerově kněžské svěcení a poté se stal pomocníkem biskupa v Mladé Boleslavi. V roce 1557 byl zvolen biskupem jednoty a přesídlil do Ivančic. Je autorem mnoha významných literárních děl jako je například Gramatika česká, překlad Nového zákona či Filipika proti misomusům. Zemřel 24. listopadu roku 1571 při inspekční cestě v Moravském Krumlově, bylo mu 48 let.

"A právě spojitost obou významných Přerovanů s Jednotou bratrskou nás inspirovala k zapůjčení venkovní výstavy, která bude k vidění od 7. října v prostorách Památníku jednoty bratrské v ulici Na Marku. Půjde o vzpomínku na Jindřicha Ottu z Losu - šlechtice, který se narodil v roce 1541 a spolu s dalšími českými pány byl v roce 1621 popraven, a v průběhu svého života byl významným podporovatelem a ochráncem Jednoty bratrské. Návštěvníci se dozví více o jeho životě i odkazu z panelů, které tu budou k vidění do konce listopadu," řekla Pavla Roubalíková z přerovského magistrátu.

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.