UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Jak se vyvarovat žaludečních problémů o vánočních svátcích? Nejlepší je se nepřejídat, radí primář interního oddělení přerovské nemocnice
Jez do polosyta, pij do polopita. Známá rada střídmého hodování je během Vánoc u většiny lidí zapomenutá a není tak překvapením, že nadměrné sváteční hodování končí v závěru roku u mnohých cestou na pohotovost se žlučníkovou kolikou nebo s otravou alkoholem.
Tučné těžké jídlo dominuje českému jídelníčku od Štědrého dne až do Nového roku a jeho nadměrná konzumace může vést k řadě problémů. Trávící trakt reaguje na příjem potravy vylučováním žaludečních šťáv, enzymů ze slinivky břišní, žluče ze žlučníku a střevních sekretů, aby se umožnilo trávení cukrů, bílkovin a tuků. "Prudká činnost těchto orgánů a stahování hladkých svalů trávicího systému při přejedení může vyvolat nejrůznější potíže, včetně bolestí břicha nebo tlaků v pravém podžebří. Někdy se může stát, že stahování žlučníku vypudí do žlučových cest žlučový kamínek, který žlučovod ucpe. Taková žlučníková kolika je nesmírně bolestivá a většinou vyžaduje rychlý zásah lékaře," říká doc. MUDr. Dan Marek, Ph.D., FESC, primář interního oddělení Nemocnice Přerov.
Přejedení může vyvolat nevolnost, zvracení, nadýmání nebo průjem, ale ač se jedná o nepříjemné potíže, nejsou příliš nebezpečné. Mnohem vážnější nemocí je zánět slinivky břišní, která při těžkém průběhu může přivodit i smrt. "Je poměrně častá u alkoholiků. Ale přemíra tučného jídla ji může vyvolat i u lidí, kteří náročné jídlo s alkoholem nekombinovali," varuje primář s tím, že pokud bolesti břicha trvají několik hodin, neustává zvracení nebo se objeví teplota, je nejvyšší čas na vyšetření lékařem. Na otázku, zda existuje domácí první pomoc na přejedení, má primář Dan Marek jasnou odpověď. "Rozhodně nejlepší je prevence, tedy se vůbec nepřejídat. Překyselení žaludku a pálení žáhy pak poměrně rychle odstraní lžíce jedlé sody," radí.
Bohatý jídelníček na přelomu prosince a ledna doprovází často také bujaré popíjení alkoholu, které končí, v lepším případě, kocovinou. Receptů na tzv. vyprošťovák je sice mnoho, žádný však není zaručený a spolehlivý. Už během večírku je dobré nezapomínat na konzumaci vody, aby byl organizmus dostatečně zavodněný. "Následkem pití alkoholu v jakékoliv formě je totiž vždycky zvýšená tvorba moči a dehydratace. Nejen že naše tělo trpí, ale ani se pak nedokáže dostatečně rychle zbavovat metabolitů. Alkohol je jed, který akutně poškozuje nervovou tkáň. Poruchu funkce mozku a mozečku při podnapilosti asi všichni dobře znají. Málokdo si ale uvědomuje, že alkohol poškozuje mozek nevratně - ničí totiž nervové buňky. Každou kocovinu zaplatíme ztrátou milionů mozkových buněk a jejich spojení. Nervové buňky naše tělo nedokáže už nikdy nahradit," připomíná primář přerovské interny.
red

8.7.2025
Přerovská patologie získala nejnovější typ přístroje pro zpřesnění nádorové diagnostiky
Zprávy z regionu
1.7.2025
Helfštýnská hradní pouť odstartuje prázdninové dění
Zprávy z regionu
25.6.2025
Skvělá reprezentace juniorské společné skladby na vrcholných světových kláních, na MEJ v Tallinu desáté a na MSJ v Sofii patnácté s přerovskou moderní
Zprávy z regionu
12.6.2025