Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Díky úspěšné akreditaci vrací dál Nemocnice Přerov pacienty do života za pomoci bazální stimulace

Zprávy z regionu

13.2.2020

Autor: red

Na první pohled prostá, zato vysoce efektivní metoda Konceptu bazální stimulace využívá, na základě autobiografické anamnézy nemocného, oblíbené předměty, známé zvuky, chutě, vůně, barvy nebo zážitky. Tento koncept napomáhá pacientům k aktivizaci jejich zachovalých komunikačních a pohybových schopností a u pacientů s nevratnými změnami výrazně podporuje kvalitu života. Nemocnice Přerov obhájila statut certifikovaného pracoviště této unikátní ošetřovatelské metody a chystá i výukové centrum.

Co možná nejdříve po přijetí pacienta na jednotku Dlouhodobé intenzivní péče vyplní blízcí nemocného formulář, kde jsou získávány informace o tom, co má pacient rád a na co je zvyklý. "Oblíbenými předměty, zvyklostmi nebo optickými či sluchovými podněty jako jsou fotografie příbuzných, vnoučat či nahrávky oblíbené hudby a filmů, vyvoláváme pozitivní stimuly v pacientově vědomí, které dostává správný impuls, což vyvolává v hlavě pacienta při dlouhodobé ztrátě vědomí pozitivní vzpomínky. U nemocného ve vigilním kómatu se řídíme principem, že nemocný má stejné potřeby jako komunikující člověk, jen je není schopen vyjádřit. Takto informujeme i příbuzné, kterým tato informace může pomoci zvládnout náročnou životní situaci. Mohou s nemocným mluvit a i sami mu předávat informace ze známého prostředí," popisuje Mgr. Lenka Nevřelová, zdravotní sestra jednotky dlouhodobé intenzivní péče anesteziologicko – resuscitačního oddělení Nemocnice Přerov a tamní garantka bazální stimulace s tím, že podpora vnímání, pohybu a komunikace jsou jejími základními prvky.

Metodou bazální stimulace stimulují tamní zdravotníci pacienty už osm let a v současnosti akreditaci úspěšně obhájili. Nyní čeká certifikované pracoviště další výzva – vznik výukového centra. "Všem zapojeným zaměstnancům patří velké poděkování za úspěšně obhájenou akreditaci našeho pracoviště. Metoda bazální stimulace je zdánlivě jednoduchá, ale má nějakou strukturu, metodiku a certifikovaný tým si potřebuje udržovat a neustále prohlubovat znalosti. Připravujeme i vznik výukového centra, ve kterém budeme vzdělávat zdravotníky z dalších zařízení v regionu," nastiňuje vývoj MUDr. Jiří Ševčík, ředitel Nemocnice Přerov.

Metoda bazální stimulace byla vyvinuta v Německu původně pro práci s postiženými dětmi, našla však uplatnění taky v ošetřovatelství, Českou republiku nevyjímaje.

red

Reklama

Obec Veselíčko

Katalog firem » Obce » P-Ž

Počátky Veselíčka spadají do období mladší doby kamenné, kdy zde žili lidé kultury volutové a pomalované keramiky. O tomto pravěkém osídlení víme díky archeologickým nálezům v lokalit...