Reklama

Středa 2. října 2024, svátek má Olívie, venku je 12.9 °C

Dvacátý sedmý ročník výstavy hub v Přerově. Sucho ovlivnilo úrodu, ale raritní houby i modely přilákaly pozornost

Zprávy z regionu

21.9.2024

Autor: hcz

Letošní výstava hub v Přerově na Horním náměstí v Klubu Teplo, která se konala již po dvacáté sedmé, přinesla návštěvníkům nejen pohled na pestrou škálu druhů hub, ale také řadu vzácných úlovků. Ačkoli byla sezóna kvůli suchému počasí slabší, organizátoři se pochlubili celkem 142 druhy hub, což je na letošní podmínky úctyhodné číslo.

Jedním z největších překvapení byl nález hřibu smrkového, který se podařilo objevit pouze v jednom lese na Vsetínsku. Kromě něj se na výstavě objevily také dva druhy křemenáčů, ačkoli jen v malém množství. "Letos bylo mimořádně sucho, podhoubí je vyschlé. Pršelo teprve před pár dny, takže pokud bude počasí příznivé, houby by mohly začít růst za týden," uvedl za organizátory Milan Plášek.

Výstava také odhalila, že horké léto prospívalo především dřevokazným houbám jako je kotrč, které jsou schopné čerpat vlhkost přímo ze stromů. Tyto houby, na rozdíl od ostatních, nalézáme v lesích každý rok, bez ohledu na sucho. Kromě dřevokazných druhů byly k vidění také pečárky a lišky, i když v malém počtu.

 

Protože přírodní houby letos nebyly tak hojné, organizátoři výstavy sáhli i po modelech hub. Jiří Polčák zapůjčil výstavě své realistické modely, které obohatily expozici a umožnily návštěvníkům získat přehled o houbách, které by za normálních podmínek v přírodě běžně rostly.

 

Houbaři tedy odcházeli nejen s novými poznatky, ale i s nadějí, že s příchodem deštivějšího období se lesy opět zaplní houbami.

hcz

Reklama

Obec Veselíčko

Katalog firem » Obce » P-Ž

Počátky Veselíčka spadají do období mladší doby kamenné, kdy zde žili lidé kultury volutové a pomalované keramiky. O tomto pravěkém osídlení víme díky archeologickým nálezům v lokalit...