Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.3 °C

Změří rychlost a vyportrétuje řidiče i v noci. Policisté mají nový bezdrátový radar

Krimi

1.3.2011

Autor: Jan Procházka

Zbrusu nový radar na měření rychlosti mají k dispozici policisté v kraji. Nové zařízení má výhodu hlavně v tom, že se dá obsluhovat bezdrátově na dálku. Policisté tak nebudou varovat řidiče svou přítomností u krajnice. Hříšníky mohou sledovat na obrazovce v autě. Přístroj už má za sebou ostrou zkoušku, do dneška nasnímal přes devět tisíc vozidel.

Nové zařízení výrazně rozšířilo možnosti policistů. Umožňuje snímat auta až na vzdálenost šedesát metrů a má vysoké rozlišení. Policisté tak mohou velmi snadno zjistit, kdo sedí za volantem. "Odpadá tak možnost, že by se řidič vymluvil na osobu blízkou. Pokud neřídí v masce, je velmi dobře zachycena jeho tvář. Na záznamu je také vidět, že drží v ruce telefon nebo že není připoután," sdělila policejní mluvčí Marta Vlachová. Díky speciálnímu blesku může zařízení pracovat i v noci. "Blesk je ale dimenzován tak, aby řidiče neoslnil," ubezpečila Vlachová.

Hlavní výhodou radaru je však bezdrátová obsluha. Policisté poměrně malý přístroj umístí k vozovce, obraz potom sledují na obrazovce notebooku, který s radarem komunikuje bezdrátově. "Přístroj je umístěn na kritickém místě, policista může o kus dál sedět ve vozidle, které není na očích. Svou přítomností tak řidiče nevaruje. Hříšníka si potom na bezpečném místě zastaví hlídka nebo je následně předvolán písemně," popsala Vlachová.

Přístroj kromě rychlosti zaznamenává i místo a čas, kdy a kde k přestupku došlo. Získaná data pak slouží jako důkazní materiál. Policisté radar testují už několik týdnů. Dnes měřili na příjezdu do Olomouce od Brna. "Během kontroly jsme zjistili osm řidičů, kteří překročili povolenou sedmdesátku, jednoho přestupce jsme nezastavili, ale bude předvolán. Na pokutách bylo vybráno jedenáct a půl tisíce korun," řekla Vlachová. Nový přístroj by měl sloužit na silnicích v celém Olomouckém kraji.

Jan Procházka

Reklama

Viktoria

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

RESTAURACE VIKTORIA, SPORTBAR VIKTORIA, BISTRO U VIKTORKY Restaurace Viktoria - kapacita 70 míst, letní zahrádka 70 míst, dětské hřiště, letní grilování Sportbar Viktoria - kapacita 50 m...