Reklama

Středa 15. května 2024, svátek má Žofie, venku je 22.5 °C

Radnice: MHD zajistíme, i kdybychom měli najmout autobusy z celé Moravy!

Zprávy z regionu

10.10.2011

Autor: Jan Procházka

S obavami obracejí přerovští radní stránky kalendáře, na kterém se kvapem přibližuje prosinec. Vrásky jim však nedělá shánění vánočních dárků, trápí je osud městské hromadné dopravy. Právě k prvnímu prosinci totiž z Přerova odchází dopravce SAD Trnava. A nového radnice stále nemá.

K prvnímu prosinci v Přerově přestane jezdit slovenská společnost SAD Trnava. (O důvodech odchodu dopravce a sporech s radnicí čtěte zde ») Přerov má nyní v podstatě jen jedinou možnost, jak rychle zajistit náhradního dopravce. Na dvouleté přechodné období může oslovit prakticky jakoukoliv společnost. Během této doby však musí město připravit výběrové řízení a řádnou cestou vysoutěžit nového dopravce, se kterým podepíše dlouhodobou smlouvu.
Radnice však zatím žádného dopravce, kterému by přerovskou MHD chtěla na dva roky svěřit, neoslovila. Nemá totiž hotové podklady, na základě kterých by dopravce měl jezdit. "Měli bychom je mít na stole každým dnem," uvedl tajemník radnice Jiří Bakalík, který na včerejší tiskové konferenci nechtěl komentovat , zda už radnice jednala se slovenským dopravcem, zda by měl zájem ve městě zůstat i následující dva roky. "O jejich stanovisku zatím nic nevíme. Až budeme mít provozní model, začneme oslovovat firmy. SAD je logicky prvním a nejvhodnějším kandidátem, další možností je třeba Veolia," zmínil Bakalík. Zástupci slovenského dopravce už před časem uvedli, že zájem zůstat v Přerově mají. "Záleží to na nových podmínkách," konstatoval místopředseda představenstva SADu Marek Antoňák.

Radním zbývá na oslovení firem už jen pár týdnů. Přestože si ji nepřipouštějí, připravují se i na možnost, že by o přerovskou MHD zájem neměl žádný dopravce. "Chystáme krizový scénář. Nedovolíme si nechat město bez autobusů. I kdybychom měli do Přerova dostat autobusy soukromníků z celé Moravy, tak to uděláme," prohlásil rezolutně náměstek primátora Michal Zácha a s ubezpečením přispěchal i Bakalík: "Přerované nic nepocítí ani jeden den. Ať už bude jezdit kdokoliv, přechod bude naprosto plynulý." Zajistit by to měl podle něj hlavně zpracovávaný provozní model, což by měl být manuál pro autobusovou dopravu ve městě. Zahrnuje informace o všech linkách, trasách, zastávkách, ale i finanční náklady.

Kvůli odchodu SADu by v Přerově mohlo přijít o práci až padesát řidičů. Vedení SADu je připraveno je nabídnout případnému novému dopravci. Pokud by firma Přerov opustila, uplatnění ve vlastních řadách pro ně nemá.

Jan Procházka

Reklama

PSÍ SVĚT - SPECIALIZOVANÁ PRODEJNA

Katalog firem » Obchod » Chovatelské potřeby

PSÍ SVĚT - Žerotínovo náměstí 22, Přerov © Nově otevřená speciální prodejna oblečků a potřeb pro psy Nabízíme krmivo, pamlsky, kosmetiku, pelíšky, tašky, hračky, svítící...