Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.2 °C

Přerovem stále koluje petice proti primátorovi Lajtochovi, ten aktivisty nechápe

Zprávy z regionu

7.3.2012

Autor: Alena Horáková kš

Přerovem stále koluje petice za odvolání přerovského primátora a senátora Jiřího Lajtocha. Ve sbírání podpisů jeho oponenti pokračují i přesto, že žalobkyně proti němu i jeho dalším kolegům na radnici nedávno zastavila trestního stíhání týkající se sporných zakázek města. Právě toto stíhání se stalo podnětem pro vytvoření petičních archů. Dosud je podepsalo odhadem 1500 lidí. Petici hodlají iniciátoři předložit na zastupitelstvu.

"Zatím sbíráme další podpisy, připravujeme opět propagační akce. Běží to dále, i když to není v tak mediální pozornosti. Je vidět, že ta morálka není na velké úrovni a ta čest politika je nulová, oni neodstoupí i přes ta těžká podezření. Musíme nabrat mnohem větší sílu. Potřebujeme větší podporu lidí, ani 1500 lidí nebude stačit k tomu, aby respektovali tuhle vůli lidu," řekl předseda petičního výboru Jiří Kohout.
Podle organizátorů má petice smysl, i přesto, že koluje městem již téměř půl roku. "Je to procesní záležitost, díky petici nesmějí odmítnout projednat bod odvolání primátora," uvedl Kohout. Jak dlouho nechají organizátoři její archy v oběhu, zatím nedokázal určit.
Lajtoch jednání svých oponentů nechápe. "Zdá se mi to nesmyslné, i celé toto trestní stíhání, které vzniklo. Na to si udělali kauzu petice. Jsem z toho překvapen, nevím, co na to mám říci," řekl primátor. Potvrdil, že pokud petici město obdrží, bude se jí podle zákona zabývat.

Policie původně jedenáct bývalých radních v čele s primátorem Lajtochem a dva tamní úředníky navrhla obžalovat z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podezření se týkalo dvou veřejných zakázek. Protikorupční policie se spornými zakázkami na stavbu domova důchodců a zimního stadionu zabývala proto, že obě stály podstatně více, než město plánovalo. Lajtocha, který navíc zastává funkci senátora, ke stíhání loni vydala horní komora parlamentu.
Trestní stíhání všech obviněných na konci ledna zastavila žalobkyně olomouckého krajského státního zastupitelství Marie Kodytková s tím, že skutky se sice částečně staly, avšak nejsou trestným činem. Případ tím ještě definitivně neskončil. Její rozhodnutí nyní přezkoumává Nejvyšší státní zastupitelství, které posuzuje každé usnesení o zastavení trestního stíhání. "Máme na to čas do konce dubna," řekla jeho mluvčí Helena Markusová. Pokud by nejvyšší státní zástupce zjistil jeho nezákonnost, mohl by do tří měsíců usnesení od nabytí právní moci zrušit.
Přerovskou opozici rozhodnutí státní zástupkyně zaskočilo. Její zástupci z koalice Společně pro Přerov poukázali na to, že může jít o politický vliv. Žalobkyně však tehdy jakékoli politické tlaky razantně odmítla.

Alena Horáková kščtk