Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 9 °C

Po ročním kolování směřuje petice za odvolání primátora Lajtocha zastupitelům

Zprávy z regionu

2.10.2012

Autor: Alena Horáková jpt

Peticí za odvolání přerovského primátora Jiřího Lajtocha, která přesně rok koluje ulicemi Přerova, by se měli zastupitelé zabývat ještě letos na podzim. Její iniciátoři totiž čekají na verdikt Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), které Lajtochův případ nyní posuzuje. Rozhodnout má během října.

Petici do oběhu vyslali členové opoziční koalice Společně pro Přerov v souvislosti s trestním stíháním primátora týkajícím se dvou sporných zakázek města. Žalobkyně však stíhání Lajtocha i ostatních představitelů města zastavila. Dlouhou dobu sbírání podpisů vysvětlují iniciátoři tím, že dosud by petice neměla šanci na úspěch. "Podpisy sbíráme stále dále, aktivně chodíme v ulicích města a hodláme ji využít jako poslední možný krok v okamžiku, kdy rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství. To buď zamítne nebo potvrdí trestní stíhání. V ten okamžik chceme vystoupit a protlačit tento bod na jednání zastupitelstva," řekl dnes předseda petičního výboru Jiří Kohout. "Máme v ruce nástroj jednání zastupitelstva vyvolat," doplnil.

Petici dosud podepsalo podle jeho slov na 1500 lidí, mnoho archů je podle iniciátorů stále mezi lidmi. Podpisy na petici sbírají na šesti místech včetně některých restaurací a obchodů. Přerovský primátor Lajtoch již dříve řekl, že jednání svých oponentů nechápe. "Zdá se mi to nesmyslné, i celé toto trestní stíhání, které vzniklo. Na to si udělali kauzu petice," uvedl primátor. Potvrdil, že pokud petici město obdrží, bude se jí podle zákona zabývat.
Peticí by se mohlo přerovské zastupitelstvo zabývat již na přelomu října a listopadu, kdy je naplánováno nejbližší zasedání. Mluvčí NSZ, které Lajtochův případ nyní přezkoumává, řekla, že o jeho případu by se mělo rozhodnout během října. "Lhůta nám končí 7. listopadu, v průběhu října by rozhodnutí mělo padnout," uvedla Helena Markusová. Na stůl tuto kauzu nejvyšší žalobci dostali poté, co podruhé za sebou státní zástupkyně olomouckého krajského státního zastupitelství případ zastavila s tím, že nejde o trestný čin.

Kauzou vedení přerovského magistrátu se již policie a státní zastupitelství zabývají více než rok. Protikorupční policie původně obvinila 11 bývalých radních v čele s primátorem Lajtochem a dva tamní úředníky. Navrhla je obžalovat z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podezření se týkalo veřejných zakázek na stavbu domova důchodců a zimního stadionu. Obě stály podstatně více, než město plánovalo.
Trestní stíhání všech obviněných žalobkyně Marie Kodytková zastavila již na konci ledna, případ šesti obviněných jí ale v dubnu vrátilo NSZ po přezkumu zpět. Státní zástupkyně pak kauzu předala protikorupční policii k doplnění dokazování, ta na konci července znovu navrhla šestici mužů obžalovat, Kodytková však trestní stíhání na začátku srpna znovu zastavila.

Alena Horáková jptčtk

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.