Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.3 °C

Pivovar Parník láká na výstavu pivních suvenýrů. K vidění jsou i africké a japonské

Zprávy z regionu

2.2.2013

Autor: Barbora Říhová

Pivní etikety z celého světa jsou nyní k vidění v přerovském mini pivovaru Parník. Mezi českými, slovenskými a německými se vyjímají takové rarity, jako je celá složka etiket afrických nebo japonské podtácky. Výhoda výstavy v mini pivovaru je také v tom, že když při prohlížení exponátů dostanete chuť na zlatavý mok, obsluha vám jej s radostí natočí. A prohlížení tak získá úplně jiný rozměr.

K vidění je tu zhruba 1700 pivních etiket a 500 pivních tácků, které dodali z vlastních sbírek olomoučtí sběratelé, pro většinu z nich je to celoživotní koníček. "Já jsem začal už jako dítě, když jsem první etikety sundával tatínkovi z piva. V sedmdesátých letech se daly koupit etikety i v papírnictví," vysvětluje jeden z olomouckých sběratelů František Nantl, který ovšem objasňuje, že ne všechny etikety pochází z piv, která sám vypil. Za největší raritu celé výstavky považuje šanon, v němž se nachází desítky etiket z různých afrických států, všechny jsou tak 30 let staré. "K etiketám z exotických států se lze dostat různě. Buď je s někým směníte, nebo sami kontaktujete vybraný pivovar, vysvětlíte, že jste sběratel z pivní země a oni vám je buď pošlou, nebo ne," popisuje sběratel.

Na výstavce naleznete jak současné etikety, tak etikety piv, které si někteří pamatují z mládí. Většina z nich je však až porevolučních. Jelikož jsou etikety pouze volně položeny na stole v prostorách restaurace, nemohla zde být umístěna žádná vzácnost. "Aby tu mohly být nějaké větší rarity, bylo by třeba změnit koncept a umístit je třeba do vitrín nebo pod sklo. Navíc nejde o žádnou velkou výstavu, je to pouze taková menší ochutnávka," uvedl provozovatel mini pivovaru Parník Josef Schönwitz. Přestože pivní etikety nemají zdaleka takovou hodnotu jako třeba poštovní známky, i mezi nimi jsou jisté finanční rozdíly. "Tady jsou samozřejmě spíše levnější exponáty. Klasická cena etikety z dostupného lahváče je asi 50 haléřů, méně dostupné mají hodnotu 5 korun. Moje nejcennější etiketa pochází z carského Ruska. U exkluzivnějších kousků se pohybujeme kolem 3 až 5 tisíc," dodal sběratel pivních etiket.

Ti, kteří se přišli na výstavku podívat během včerejšího odpoledne, mohli zadarmo ochutnat pivní novinku – 13,5 % nakuřované pivo Perla, které bude dočasně na čepu vedle klasické nabídky. "Pivo je výjimečné tím, že je dělané ze sladu, který se nakuřuje na dubovém dřevě. Jelikož nakuřovaného sladu je v něm 70 %, chutná, jako byste k pivu přikusovali uzené maso," popsal původem německý pivní speciál provozovatel mini pivovaru Parník, který doufá, že přestože tento typ piva není v České republice příliš obvyklý, oblíbí si jej i čeští pivaři.

Barbora Říhovárihova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

RESTAURANT ROUTE 66

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Zveme všechny motorkáře, cyklisty i pěší do nově otevřené restaurace Route 66. Nabízíme denní menu, jídla na objednávku, speciality - hamburgery, dále něco na chuť k pivku, mnoho druhů...