Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.1 °C

Rozhovor s provozovatelem minipivovaru Parník: Přerov je "zazubrovaný"

Zprávy z regionu

17.2.2013

Autor: Barbora Říhová

Minipivovar Parník vyrábí v Přerově své vlastní pivo od roku 2009. Kromě klasické světlé jedenáctky, dvanáctky a polotmavé třináctky, zhruba jednou za měsíc vyrobí také nějaký speciál. V průběhu února mohou hosté ochutnat nakuřované pivo Perla. Nejen o této novince, ale také o pivní kultuře Čechů jsme si povídali s provozovatelem Josefem Schönweitzem.

Čím je pivo Perla, které máte nyní nově na čepu, tak jedinečné?

Je to nakuřované pivo německého typu, které se liší od klasických českých tím, že je dělané ze sladu, který se nakuřuje na bukovém dřevě. Tohoto sladu je v pivu 70 %, takže je to, jako byste k pivu přikusovali uzené. Chtěli jsme vyzkoušet něco nového, co se u nás běžně nevyskytuje. Zkoušeli jsme už vídeňský ležák, který měl 30 % nakuřovaného sladu, a lidem chutnal, tak nás to motivovalo k dalšímu experimentu.

Bude toto pivo ve stále nabídce nebo pouze dočasně?

Pouze dočasně, vždy jednou za měsíc uděláme nějaký speciál. Máme tři základní piva, která máme na čepu neustále – jedenáctka Námořník, dvanáctka Kapitán a třináctka Pirát. K tomu se snažíme udělat nějaký speciál. Mimo zmíněné Perly děláme například přerovského negra s kávově hořkou chutí po žitném praženém sladu, svrchně kvašená pšeničná piva, pale ale, atd. Takže nabídka speciálů je široká.

Jak dlouho bude tento speciál na čepu?

Pivo je na čepu od začátku února a várka obsahuje 1 200 piv. Myslím, že vydrží odhadem ještě týden, takže kdo by chtěl tento speciál vyzkoušet, měl by si pospíšit.

Jaké pivo se u vás pije nejvíce?

Klasičtí pivaři si asi nejčastěji objednávají jedenáctku Námořníka. Samozřejmě jiné chování je u žen, které sem také chodí velmi rády, protože celá restaurace je nekuřácká. Myslím, že osazenstvo restaurace tvoří více než ze dvou třetin dámy. Ty zase pijí třeba pšeničná piva, která nejsou tak hořká a mají ovocnější chuť. Proto se snažíme dělat svrchně kvašená piva, která jsou jiná a ženám chutnají více než naše klasika.

Jak vypadá typický návštěvník vašeho minipivovaru?

Tím, že jsme daleko od sídlišť, tak sem nechodí takoví ti typičtí pivaři v papučích. Chodí sem spíše gurmáni, kteří piva testují. Často sem dojdou lidé, kteří si minipivovar speciálně vyhledali a chtějí ochutnat celou škálu piv, aby si našli svého favorita. Lidé nás ale nenavštěvují pouze kvůli pivu, ale také kvůli specialitám naší restaurace a pivo je pro ně jen příjemný doplněk. Nejsme zkrátka klasická pivnice.

Jste pouze přerovským pivovarem nebo se snažíte i expandovat?

Snažíme se naše pivo rozvážet po celém okrese. Máme vlastní pizzerii v Lipníku a restauraci v Týně, přímo pod hradem Helfštýn, kde taky čepujeme naše pivo. Jinak se naše produkty vozí do Zlína, Ostravy a Prahy. Loni jsme byli i na olomouckém beerfestu a jiných pivních slavnostech.

Myslíte si, že se pivní kultura trochu zlepšuje? Že roste zájem o malé pivovary?

Určitě se to zlepšuje, ale pořád malým pivovarům chybí velká propagace, jako je třeba u vín. Vína z Moravy, vína z Čech. Tam probíhá velká osvěta. Po revoluci se pily krabičáky a levné patoky a lidé měli pití vína spojené s bolestí hlavy. Dnes si lidé kupují přívlastková vína zcela běžně, protože pochopili, že víno může být i dobré. I pivní kultura se zlepšila, ale stále je na čem pracovat. Lidé by si měli uvědomit, že piva jsou mnohem zdravější, když jsou nepasterizovaná a i ta chuť je úplně jiná.

Jak se daří minipivovaru v Přerově, tradiční baště Zubru?

Musíme si přiznat, že tady jsou podmínky o něco složitější než v Olomouci nebo Prostějově, kde minipivovary nemají konkurenci v žádném místním velkém pivovaru. Tady je pořád spousta lidí, kteří pivo ztotožňují se Zubrem, a je těžké je vůbec přesvědčit, ať vyzkouší něco jiného. Přerov je takový "zazubrovaný".

Jak se osvědčila poloha mimo centrum u vlakového nádraží?

Jak se to vezme. Možná v centru města by k nám chodilo víc místních. Tady zas kromě Přerovanů jezdí třeba i firmy z Olomouce a z jiných míst republiky. Tím, že jsme kousek od nádraží, tak mohou přijet, degustovat a nemusí řídit. Občas zde doslova uvíznou lidé čekající na vlak, kteří třeba mají pár minut, ale nakonec jim pivo natolik zachutná, že odjedou úplně jiným spojem.

Děláte řízené prohlídky spojené s degustacemi?

Prohlídky děláme, ale moc to nefunguje, spíš, když jsou oslavy nebo firemní večírky ukazujeme zařízení. To lidi zajímá, ale degustaci ať už si provede každý sám.

Barbora Říhovárihova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.