Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.4 °C

Myslivecké plesy v regionu lákají každoročně na zvěřinové hody stovky lidí

Zprávy z regionu

18.1.2016

Autor: hcz

Také letos připravili myslivecké spolky v přerovském regionu pro milovníky tance a dobrého jídla několik plesů. Tento víkend to roztáčeli na parketu myslivci v Troubkách a v Horní Moštěnici. Kromě bohaté tomboly měli možnost návštěvníci ochutnat spoustu specialit ze zvěřiny. Nechyběl myslivecký guláš, jelení řízky nebo kančí maso se zelím a šípkovou omáčkou. Na ples do Troubek zavítalo přes tři sta padesát návštěvníků a v Moštěnici si to na parketu užívaly necelé tři stovky lidí.

Myslivecký ples v Troubkách


"Ples pořádáme už pětačtyřicet let a každoročně se na něj sjíždí stovky lidí z širokého okolí. Na ten letošní jsme ulovili tři divočáky, dvě srnky, muflona, čtrnáct zajíců a třicet bažantů, dovezli jsme i perličky a moráka. Pro spokojené žaludky návštěvníků jsme připravili jelení řízky s bramborovým salátem, pečeného divočáka se zelím a knedlíkem a klasický myslivecký guláš," prozradil předseda Mysliveckého sdružení Mezivodí Troubky Stanislav Svozil. K poslechu a tanci hrála kapela Big Mžik. Zahájení plesu bravurně stejně jako v předchozích letech zvládli trubači s úžasným názvem Zátrža. Název vznikl ze tří obcí, z nichž hudebníci pocházejí - Zářičí, Troubky a Žalkovice. "Můj táta stál u vzniku spolku trubačů a snažil se k hraní přivést i mě, což se mu ale nepovedlo," zavzpomínal další z členů mysliveckého spolku Česťa Stavinoha.

Myslivci z Troubek se mají čím chlubit. Zrekonstruovali bažantnici, kde s úspěchem provozují výrobnu bažantů, a v posledních deseti letech vybudovali mysliveckou střelnici evropských parametrů se šesti stavy, kde se každým rokem pořádají myslivecké střelecké soutěže. "Náš největší úspěch bylo třetí místo ve tříčlenných skupinách v šesti střeleckých soutěžích, což při účasti českých reprezentantů považujeme za vynikající výsledek," prohlásil předseda spolku. "Na střelecké závody o troubecký pohár, kdy se tříčlenná družstva první víkend v červnu a poslední víkend v srpnu účastní loveckého šestiboje, vždy dorazí taková konkurence, že se pohár vyhrát ještě našim borcům nepodařilo," doplnil Stavinoha.

Předchůdcem mysliveckých plesů bývaly myslivecké leče, které se konaly nejdříve v restauraci Na Zavadilce.

Nejinak tomu bylo i v kulturním domě v Horní Moštěnici


Tradiční Myslivecký ples, který pořádá v kulturním domě v Horní Moštěnici myslivecké sdružení Šance, se vydařil. "Pro hosty jsme připravili jelení biftek s hranolky, klasický myslivecký guláš a nechali jsme se inspirovat filmem Slavnosti sněženek, který před týdnem běžel v televizi, a připravili obě varianty divočáka, se šípkovou i se zelím. Celkem jsme připravili 80 porcí guláše, 60 šípkové a 60 porcí divočáka se zelím a 100 bifteků. Všechno zvládly naše ženy pod vedením kuchaře Zbyňka Petříka. Je to kopa práce, protože se nám každoročně sejde přes 250 lidí a atmosféra na parketu se skupinou Gradace bývá vynikající," řekl předseda spolku Tomáš Jančík. Po zahájení, které měly ve své režii ženy z Klubu starších a pokročilých, předvádějící efektní skupinové tance ala Slunce seno…, začala taneční zábava. Bohatá tombola se 170 cenami, do které kromě cen od sponzorů, dodali myslivci srnčí, bažanty a zajíce probíhala letos ruličkovou metodou. "Poděkování patří také Zdeňkovi Švábovi, který se s kolektivem postaral o tombolu, a Jaromíru Minaříkovi, který spolu s našimi Medvíďaty zajistil výzdobu sálu a přilehlých prostor," dodal Jančík.

Bylo vidět, že myslivecký spolek přistoupil k pořádání plesu s plnou odpovědností od nejmladšího až po seniory, kteří se stále aktivně účastní, a to je některým již okolo osmdesáti let. Předseda spolku také prozradil, že v posledních měsících se myslivci pustili do zakopávání umělých nor v honitbě. "Především se ale věnujeme výchově mladé generace - oddílu Medvíďat, a to už od jejich tří let. Pořádáme také Vesnické speciality spojené se slivkoštem a soutěžemi. Letos jsme vyhlásili soutěž o nejlepší koláč. Tentokrát se tato oblíbená akce uskuteční 20. února od 11 hodin, a zatímco si v loňském roce Medvíďata připravila vystoupení Šly panenky silnicí, letos program nebudeme prozrazovat, necháme to jako překvapení pro návštěvníky," doplnil předseda mysliveckého spolku.

Všichni hosté se výborně bavili, a při konzumaci vynikajících pochoutek se jim dělaly boule za ušima. "Jezdíme sem každoročně a vždy se nejen dobře bavíme, ale i výborně najíme,“ prozradil jeden z návštěvníků, který přijel na ples z Přerova.

hcz

Reklama

Swiss Life Select - Ing. Jiří Peloušek

Katalog firem » Finance » Pojišťovací makléři

FINANČNÍ PORADENSTVÍ Součástí standardů naší činnosti je detailní analýza rizik, audit stávajících pojistných smluv, návrh řešení pojistné ochrany, správa pojistných smluv a dohled ...