Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 7.8 °C

Kam na výlet: teple se oblečte a vydejte se po stopách jeskynních lidí

Tipy a názory

22.8.2014

Autor: Barbora Sísová

Přestože počasí venku vypadá spíše podzimně, pořád ještě zbývá několik posledních dnů do konce prázdnin. A přeci je se svými dětmi nechcete strávit doma u televize? Poradíme vám několik výletů, které se dají podnikat i za deště. Ale pozor, pořádně se oblečte! V tajuplných jeskyních je totiž nejen tma, ale také pořádná zima. Ve většině z nich se teplota pohybuje od sedmi do devíti stupňů.

Věděli jste, že Olomoucký kraj má nejvíce zpřístupněných jeskyní ze všech krajů České republiky? Nachází se jich tu pět a nemusíte jezdit ani příliš daleko. Proslulým rájem pro turisty jsou rozsáhlé Mladečské a Javoříčské jeskyně, které se nacházejí přímo na Olomoucku. Jesenicko nabízí jeskyně Na Pomezí a Na Špičáku. A Unikátem evropského významu, který byste rozhodně neměli opominout, jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně na Přerovsku, které jsou proslulé nejen gejzírovými krápníky, ale také svou teplotou. Jedná se totiž o nejteplejší jeskyni v celé České republice.

Prohlídka jeskyně na Last minute: od září se Javoříčské jeskyně na rok uzavírají

Pokud se rozhodnete vydat do Javoříčských jeskyň, které se nacházejí ve Slavětínu u Litovle, asi dvacet šest kilometrů od Olomouce, máte jednu z posledních možností. Kvůli probíhajícím rekonstrukcím je zde vstup povolen pouze do konce srpna, od začátku září se na celý rok jeskyně veřejnosti uzavřou. A co vás čeká uvnitř? Jeskynní systém je dlouhý přes čtyři kilometry, z toho je veřejnosti zpřístupněno zhruba osm set metrů. Můžete si vybrat, zda s průvodcem projdete pouze malý okruh o délce 390 metrů, který trvá zhruba čtyřicet minut a stojí 110 korun (pro děti 60 korun) nebo o dvacet korun dražší velký okruh, který stihnete s průvodcem projít zhruba za hodinu. Podzemní systém Javoříčských jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí, které byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců, a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk. Podzemní prostory mají velmi rozmanitou krápníkovou výzdobu, a to od nejjemnějších brček až po několik metrů dlouhé stalaktity, stalagmity a mohutné sintrové kupy. V hojné míře jsou tu také excentrické krápníky rostoucí proti zákonům gravitace. Otevřeno je až do konce srpna každý den od 9:00 do 17:00 kromě pondělí, kdy je jeskyně veřejnosti uzavřená.

Nahlédněte do tajů rituálního pohřebiště v Mladečských jeskyních

Rájem pro turisty jsou také rozsáhlé Mladečské jeskyně, které se nacházejí v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, asi dvacet tři kilometrů od Olomouce. Vchod do Mladečských jeskyní se nalézá asi dvě stě padesát metrů od centra obce Mladeč, odkud k němu vede pohodlná nově zrekonstruovaná dlážděná cesta. Jeskyně původně sloužila jako rituální pohřebiště kromaňonskkého člověka období středního paleolitu, z doby před více než 31 tisíc lety. Zároveň je nejsevernějším sídlištěm moderních lidí rodu Homo sapiens sapiens v Evropě. Nalezeny zde byly četné kosterní pozůstatky lidí i množství kostí zvířat, kostěné i kamenné nástroje ozdoby pravěkých lovců. Z celkové délky 1 250 metrů chodeb a síní, o výškovém rozpětí třiceti metrů je veřejnosti zpřístupněno tři sta osmdesát metrů. Návštěvnickou trasu s malou archeologickou expozicí projdete zhruba za čtyřicet minut a zaplatíte 90 korun (děti 50 korun). Podzemní prostory jsou bohatě zdobeny krápníky a sintrovými náteky.Dovnitř se dostanete každý den kromě pondělí od 9:00 do 16:30.

Na Pomezí: Jediná jeskyně vzniklá rozpouštěním mramoru

Pokud si chcete udělat o něco delší výlet, můžete se svými dětmi vyrazit na Jesenicko, kde se nachází hned dvě jeskyně - Na Pomezí a Na Špičáku. První jmenovaná leží dva kilometry severně od obce Lipová-lázně, zhruba sto kilometrů od Olomouce. Tyto jeskyně jsou vůbec největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice, které vznikly rozpouštěním mramoru Vyznačují se úzkými, místy vysokými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. Pro tyto jeskyně jsou typické nátekové útvary vytvářející kaskády a mohutné členité krápníky. Celková délka jeskynního systému je asi 1700 metrů. Do těchto jeskyní se až do konce srpna dostanete každý den od 9:00 do 17:00, od září je v pondělí zavřeno.

Bez bariér: Kouzlo jeskyně Na Špičáku si mohou vychutnat i lidé na invalidním vozíku

Název jeskyní Na Špičáku je odvozen od jména kopce Špičáku (516 m) u Supíkovic. Jeskyně Na Špičáku se řadí k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě. Přes čtyři sta metrů dlouhý podzemní labyrint chodeb a puklin je vytvořen v devonských mramorech. Vývoj krasových prostor byl výrazně ovlivněn tavnými vodami ledovce, které daly jeskyni konečnou podobu a chodbám charakteristický srdcovitý profil. Podzemní bludiště jeskyní je svérázné; leží téměř v jedné rovině, prostory jsou poměrně suché a typicky formované. Výhodou je tedy to, že celá dvě stě dvacet metrů dlouhá prohlídková trasa je bezbariérová, takže ji mohou navštívit i vozíčkáři, vstup s kočárky je však zakázán. Cena prohlídky je 80 korun, pro děti 50 korun.

Jeskyně, kde nepotřebujete zimní bundu

Zbrašovské aragonitové jeskyně leží v malebném údolí řeky v lázních Teplicích nad Bečvou. Výhodou jeskyně je, že je vůbec nejteplejší jeskyní v celé České republice. Celoroční teplota uvnitř je kolem čtrnácti stupňů, takže s sebou nemusíte speciálně táhnout zimní bundu a postačí vám třeba jen lehká bunda či mikina. Jde o jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích. Unikátní výzdobu tvoří minerál aragonit, dále gejzírové stalagmity a kulovité sintrové povlaky připomínající koblihy. Nejnižší úrovně jeskyní jsou trvale zaplněny plynem oxidem uhličitým. Podobnou jeskyni v České republice nenajdete, proto všem návštěvníkům vřele doporučujeme. Padesátiminutová prohlídka s průvodcem vás vyjde na 100 korun. Děti a důchodci mají zlevněný vstup na 60 korun. A kromě pondělí je otevřená od 9:00 do 17:00.

A na závěr malé upozornění pro návštěvníky, kteří si z jeskyní chtějí odnést památku ve formě fotografií. Ve všech jeskyních je povoleno fotografování pouze za poplatek 40 korun a vůbec nezáleží na tom, zda máte zrcadlovku nebo pouhý mobilní telefon. Bližší informace o všech zmíněných jeskyních naleznete zde.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

POHŘEBNÍ SLUŽBA MĚSTA PŘEROVA

Katalog firem » Služby

POSKYTOVANÉ SLUŽBY Pohřební služba: Provozování smuteční síně na městském hřbitově v Přerově. Nepřetržitá pohotovostní služba pro převozy zemřelých z místa úmrtí. Vyříz...