Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 8.5 °C

Vlkošská baňka zná své vítěze, okoštoval i herec Petr Svoboda

Zprávy z regionu

26.3.2012

Autor: Hana Žáčková

Tradiční, letošní šestý ročník Vlkošské baňky se opravdu vydařil. Do soutěže destilátů přihlásili palírníci rekordních 517 vzorků slivovice, likérů a medoviny. Také účast návštěvníků byla obrovská. Do Vlkoše se sjeli lidé z širokého okolí. Přijeli se nejen podívat, ale i ochutnat nejlepší vzorky. A bylo z čeho vybírat. Na stupeň nejvyšší vystoupil tentokrát se svou švestkovicí domácí Ludvík Svatopluk.

Ceny se ale nerozdávaly jen pěstitelům. Výtěžek z celé akce putoval mezi neziskové organizace. Část připadla vozíčkářům z Přerova, část na opravu farního kostela ve Vlkoši a zbytek do místní MŠ a ZŠ a na rozvoj sportu. "Účast bývá každoročně velmi vysoká, ale letos naše očekávání předčila. Doufáme, že bude mít i v dalších ročnících stoupající tendenci," řekl Oldřich Nesvadba z Pálenice Vlkoš, která spolu s klubem seniorů soutěž pořádá.
A kdo letos zvítězil? Prvenství si nakonec odnesl místní pěstitel - Ludvík Svatopluk."Dědeček mě učil roubovat plané stromky a teď se mně vrací výsledky, co mě naučil. Jsem takový Mičurin. Na mirabelku jsem narouboval po povodni švestky a ryngle. A nyní mám každým rokem kolem pěti set litrů kvasu. Letos jsem vypálil 19 litrů třešní a 50 litrů švestek," prozradil šťastný vítěz.
Diplomy za slivovicí získal i Pavel Dvorský. A byl na ně patřičně pyšný. "Žádnou zahrádku nemám a tak jsem sbíral švestky po okolí. Ovoce jsem přebral, očistil a s láskou uložil do sudů. Měl jsem 600 litrů kvasu. Pálil jsem nadvakrát. Vypálil jsem celkem 63 litů a za svou slivovici jsem získal dva diplomy. Vše se musí dělat s láskou a trpělivostí. A bez dobré palírny, by to taky nešlo," svěřil se Dvorský.

Osazenstvo palírny s úsměvem dodalo, že majitel dvou diplomů umí i dobře skákat. "Je výborný skokan, všem je jasné, kde švestky nasbíral…, no přece u souseda," ozval se smích od vedlejšího stolu.

Zakladatel baňky František Sečka prozradil, že komise ohodnotila tentokrát 517 vzorků, které byly rozděleny do deseti kategorií. "Nejúspěšnější byly švestky, hned po nich se umístily meruňky a třešně". Host Vlkošké baňky moderátor a herec Petr Svoboda vyjádřil obdiv nad štědrostí místních organizátorů. "Každý by čekal, že se budou chtít obohatit, ale oni se o vše rozdělili s neziskovými organizacemi, a to se cení," řekl herec, který se do Vlkoše moc těšil a hned úvodem poprosil místní, aby ho šetřili. "Máte výbornou slivovici, ale omlouvám se dopředu, nemohu si s každým přiťuknout štamprličkou. Vzorků je opravdu hodně".

Hana Žáčková

Reklama

ELEKTRICKÁ KOLA

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

Prodej, servis a půjčovna elektrických kol a skútrů. (E-totem, Lovelec, Crussis, 4Freetime). Regionální zastoupení pro střední Moravu.