Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 1.6 °C

Dračí lodě se utkaly v Kojetíně, závodily posádky ze všech koutů republiky

Sport

22.8.2011

Autor: Hana Žáčková

Makej, zaber, … ozývaly se od řeky Moravy vzrušené hlasy fanoušů, kteří přijeli o víkendu do Kojetína na 5. ročník festivalu Dračích lodí. Místní kanoistický oddíl, který závody pořádal, přivítal na startu šestatřicet posádek. Břehy řeky pak obsadilo po dva dny více jak tři tisíce návštěvníků.

"První festival Dračích lodí jsme pořádali na Moravě již v roce 2006. Letos jedeme již pátý, jubilejní ročník. Závody každoročně jezdí okolo 35 až 40 posádek. Přijíždí sem družstva z celé republiky a nechybí ani zástupci ze slovenského Trenčína a zástupci ze seriálu Grand Prix - druhé největší soutěže v republice. Soutěžní týmy závodí ve čtyřech kategoriích: Fan - je určena amatérským sportovcům, Školy - pro dorost do 26 let, ve třetí kategorii jezdí zástupci firem a čtvrtá kategorie je Grand Prix, " prozradil Jiří Prokeš, předseda klubu kanoistiky, který má v Kojetíně dlouholetou tradici.

Dodal také, že kanoistický oddíl z Kojetína se účastní nejen nejvyšší soutěže Česko-slovenského poháru, ale před nedávnem se vrátilo jeho třináct členů z Mistrovství světa na Floridě, kde v Tampa Bay a na trati 500 metrů vybojovalo stříbrnou medaili. "Další posádky se již nyní připravují na Mistrovství Evropy klubových posádek dračích lodí, které se uskuteční v Kyjevě," doplnil Pavel Válek, člen výboru kojetínského klubu kanoistiky.

Na start festivalu Dračích lodí se v Kojetíně postavilo 36 posádek, do kterých jsou započítány i posádky z dětských domovů. "Je to taková charitativní akce a u nás probíhá každoročně. Tentokrát pod záštitou poslankyně Evropského parlamentu paní Olgy Sehnalové. Spočívá to v tom, že pokud není loď plně obsazená, mohou si zájemci místo v ní koupit za 50 korun. Vybrané peníze, pak putují do dětských domovů. Většinou se vybere okolo 10 000 korun," sdělil člen kanoistického oddílu Miroslav Polách. O malé účastníky festivalu se pak postaral Dům dětí a mládeže, který pro ně připravil spoustu zajímavých her. "Děláme vše pro to, aby sem lidi chodili, a jsme rádi, že se nám tady vystřídá za den minimálně pět posádek, což je 120 lidí,“ doplnil Polách.

Do Kojetína přijeli tak jako každoročně i Kapři z Přerova. Přípravu nepodcenili, a i když měli trénink jen jednou, kapitán družstva - Patrik Vylíčil, prozradil, že mají natrénováno.

Výsledky:
Pořadí 200 metrů (FUN):
7. Rota Hranice, IP Fitness Kroměříž, Kapříci
Ženy: Růžové panterky, Dračice z radnice, Heparinky
Školy: Mystic dragons, Krutipádla

Grand Prix: Ptáček8, Akord7, Dračí dech7
Ženy: Tygřice Hranice, Dalmatins
Absolutní průběžné pořadí: Ptáček8, Akord7, Dračí dech 7
Finále FUN: 7.Rota Hranice, Kapříci, IP Fitness Kroměříž
1000 metrů GP: Ptáček, Akord, Mannerdeagons
GP ženy: Tygřice Hranice, Dalmatins
Školy: Krutipádla, Mystic dragons
F ženy: Růžové panterky, Heparinky, Dračice z radnice

Finále GP: Dračí dech, Mannerdragons, Akord
Finále dračic FUN: Růžové panterky, Heparinky, Dračice z radnice
Finále dračic GP: Tygřice Hranice, Dalmatins
Finále škol: Krutipádla, Mystic dragons

Hana Žáčková

Reklama

Technické služby města Přerova

Katalog firem » Služby

Našimi hlavními úkoly je postarat se o čistotu města, údržbu zeleně, svozu odpadu, osvětlení města a odstraňování následků zimy. Dále provozujeme pohřební službu, která má samosta...