Reklama

Neděle 11. května 2025, svátek má Svatava, venku je 9 °C

Přerovský soukromý minipivovar Parník zahájil provoz

Zprávy z regionu

11.3.2009

Autor: Hana Žáčková

Milovníci zlatavého pěnivého moku si přijdou na své. Po dlouhé strastiplné cestě zakotvil nedaleko Hypernovy první přerovský soukromý minipivovar Parník. Na jeho palubě se v kotlích před zraky návštěvníků vaří pivo. A není to pivo ledajaké. Námořník a Kapitán jsou piva, která se vyznačují lahodnou chutí, příjemnou vůní a bohatou pěnou.

S nápadem otevřít minipivovar v Přerově přišla před čtyřmi lety firma Kompakta. Jenže od nápadu k realizaci uběhlo ještě mnoho vody. A protože budova připomínala zboku tvar lodi s přídí, dostal minipivovar příznačný název - Parník. Od názvu se odpíchl architekt, který navrhl interiér budovy. Horní a dolní palubu se stylovým posezením doplňují dva kotle, ve kterých se vaří pivo. Interiér připomíná opravdový zaoceánský parník. Jen místo mořské pěny je na orosených půllitrech hustá bílá pěna z piva.
"Postavili jsme vlastní pivovar. V republice je asi dvaasedmdesát soukromých pivovarů, tak proč ne v Přerově?," řekl Josef Schönweitz, který začátkem týdne minipivovar otevřel. A co by to byl za pivovar, kdyby neměl svou vlastní pivnici a restauraci. Vše je pod jednou střechou.

Zkušenosti, jak by měl soukromý pivovar vypadat, čerpali majitelé v Rychnově nad Kněžnou. Stavba v Přerově byla však složitější. "Měli jsme smůlu, trefili jsme na špatné dodávky. Dva měsíce jsme vychytávali mouchy, než se pivo začalo vařit," doplnil Schönweitz. V současné době nabízí minipivovar na točně dvě piva. Desítku - Námořníka za 19 korun a dvanáctku - Kapitána za 25 korun. Třináctistupňové polotmavé pivo Pirát, za které zaplatí hosté 28 korun, zatím dozrává.

Na kvalitu piva dohlíží Oldřiška Hovůrková. "Pivo se vaří ze sladu, chmele, kvasnic a vody. Samotný proces vaření i s přípravou trvá deset až jedenáct hodin, potom pivo zraje na spilce a nakonec v tancích. Desetistupňové pivo zraje zhruba tři týdny. Vše ale záleží na teplotě," doplnila sládková, která vystudovala potravinářskou školu. "Postup jsem se naučila na škole, ale aby bylo pivo opravdu jako křen, radím se s odborníky, kteří mají s pivovarnictvím dlouholeté zkušenosti."

Minipivovar Parník s restaurací a pivnicí nabízí návštěvníkům také doplňkový sortiment. "Pro ty, kteří budou chtít pivo nealkoholické, nebo černé máme Budvar. Zatím černé pivo vařit nebudeme, uvidíme, jak se osvědčí naše světlé a polotmavé. Vše je v začátcích, budeme rádi, když bude pivo návštěvníkům chutnat," dodal Schönweitz. K dobrému pivu patří také dobrá kuchyně. V restauraci Parník mají od všeho něco. Kromě hotových jídel nabízí hostům také českou kuchyni.

Hana Žáčková

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE

Uvedená cena za osobu zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Katar: RIXOS GULF HOTEL DOHA 5* 24-31.5.2025 z Prahy s Qatar Airways, dospělý od 49.410 Kč

Španělsko - Mallorca: ALLUA BOCCACCIO 4* 24-31.5.2025 z Prahy, dospělý od 21.740 Kč

Kanárské ostrovy - Gran Canaria: RIU VISTAMAR 4* 21-28.5.2025 z Prahy, dospělý od 21.570 Kč

Egypt - Marsa Alam: GEMMA RESORT 4* 17-24.5.2025 z Ostravy, dospělý od 16.790 Kč

Řecko - Kréta: PETRA MARE 4* 21-29.5.2025 z Prahy, dospělý od 17.190 Kč

Kapverdy - Boa Vista: OCCIDENTAL BOAVISTA BEACH 4* 20-28.5.2025 z Prahy, dospělý od 18.990 Kč (POSLEDNÍ 2 LETENKY)

Turecko: CLUB CALIMERA SERRA PALACE 5* 24-31.5.2025 z Ostravy, dospělý od 20.460 Kč

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587
mobil: 602 21 01 21