Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zebra z čtyřproudé komunikace na čas zmizí, nahradí ji místo pro přecházení

Zprávy z regionu

15.5.2023

Autor: red

Přechod pro chodce v ulici Velké Novosady dočasně zmizí, nahradí ho místo pro přecházení. Komunikace je ve vlastnictví státu a nyní se dokončují její opravy v rámci dokončení stavby průpichu. Z hlediska krajského dopravního inspektorátu Policie ČR se jedná o poslední přechod v Olomouckém kraji na silnici první třídy, který protínají dva jízdní pruhy v jednom směru. Přechod pro chodce se na asfaltu objeví až poté, co bude místo osazeno semafory.

Foto: Magistrát města Přerova

Podle dopravních policistů se jedná o přechod velmi nebezpečný, což dokládá i statistika dopravních nehod střetu chodce s vozidlem. Nejednou se tu stalo, že pěšímu zastavil jeden řidič, chodec pak pokračoval přes přechod a druhé vozidlo ho srazilo, protože člověk jdoucí po zebře automaticky počítal s tím, že je na přechodu a má absolutní přednost. Zástupci Olomouckého kraje, města Přerova a Policie ČR se proto po zvážení mnoha variant dohodli, že místo přechodu tu bude místo pro přecházení. To umožní chodcům i řidičům, aby byly dodrženy větší rozhledové poměry a situace při přecházení byla bezpečnější. Na komunikaci budou namalovány výstražné kříže, aby vozidla zastavovala v bezpečné vzdálenosti od místa přecházení, budou tu rovněž vyznačeny piktogramy upozorňující na výskyt chodců. Stále však platí, že vždy se musí účastníci silničního provozu chovat obezřetně k ostatním a dbát na svou vlastní bezpečnost.

Protože do areálu podniku Kazeto, který se nachází v těsné blízkosti silnice, vstupuje nový investor s plánem vybudovat tu nákupní centrum, dalo si město podmínku, že prostor bude osazen světelným signalizačním zařízením. To by řešilo nejen chodce, ale také vozidla na hlavním tahu, včetně vedlejších komunikací. A za těchto podmínek se může zebra zase vrátit. Nově řízená křižovatka má být propojena s křižovatkami na průpichu i u elektrárny. Celý projekt je už na papíře a ze strany investora probíhají práce pro zahájení povolovacího řízení. Ten předpokládá získání všech příslušných povolení do 12 měsíců.

red

Reklama

POHŘEBNÍ SLUŽBA MĚSTA PŘEROVA

Katalog firem » Služby

POSKYTOVANÉ SLUŽBY Pohřební služba: Provozování smuteční síně na městském hřbitově v Přerově. Nepřetržitá pohotovostní služba pro převozy zemřelých z místa úmrtí. Vyříz...