Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 24.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ze zámku na hrad. Druhý ročník spanilé jízdy veteránů odstartoval před zámkem na přerovském Horním náměstí

Zprávy z regionu

30.4.2023

Anglická motorka Douglas z roku 1914, nebo luxusní vůz Bentley Speciál z roku 1937. Takové stroje a celou řadu dalších předválečných vozidel a motocyklů měli možnost v neděli 30. dubna obdivovat milovníci nablýskaných veteránů na Horním náměstí v Přerově. Akci s názvem "Ze zámku na hrad" uspořádal Oldtimer club Helfštýn ve spolupráci s městem Přerov.

Ještě předtím, než se vozidla vydala na trasu dlouhou šedesát pět kilometrů, se měli možnost návštěvníci pokochat pohledem nejen na nablýskané veterány, ale zaposlouchat se do písní pěveckého sboru Vocantes, nebo obdivovat módní přehlídku klobouků, kterou pro ně spolu s tanečním vystoupením přichystala taneční skupina Dance club Přerov. Poté předal primátor města Petr Vrána poháry majitelům nejsympatičtějšího motocyklu a vozidla. A nechyběl ani aktrobatický přelet nad náměstím.

Trasa spanilé jízdy měla dvě etapy. "Z Přerova se vydáme nejprve do Prosenic, Buku, Lazník a Tršic. Cílem první etapy je náměstí ve Velkém Újezdu. Druhá etapa z Velkého Újezda bude poprvé pokračovat směrem na Kozlov, k Zelenému kříži na Slavkov, do Loučky, přes Bohuslávky, Dolní Újezd, Veselíčko, do Oseka a po hlavní na Lipník a Hrad Helfštýn," popsal trasu za pořadatele Jiří Zemánek z Oldtimeru clubu Helfštýn. Dodal také, že do Přerova dorazil i vzácný host z Českých Budějovic, Petr Hošťálek. "Máme tu vzácného hosta, Petra Hošťálka z Českých Budějovic. Je to borec, který vlastnil velké motocyklové muzeum v Českých Budějovicích a hlavně je to cestovatel, který vyjel na motorce do Číny a několikrát byl na staré motorce v Rusku. Dokonce se vydal po stopách starého závodu, který se jel na začátku 19. století z Paříže do Vídně. Jel po ose Laurin a Klement z roku 1901. Je to sportovec, veteránista prostě borec...."

Petr Hošťálek, kromě již zmíněného, je i majitelem nejstarší motorky Douglas, kterou měli možnost návštěvníci na Horním náměstí obdivovat. Motocykl z roku 1914 je dvouválcový a je zvláštní tím, že nemá spojku ani nakopávací páku, takže se musí rozbíhat. Tato anglická motorka je vlastně předobrazem motocyklů BMW. "Tenhleten motocykl není renovovanej, ten jsem si skutečně pořídil od specialisty z Holandska. Táta se synem Bonovi, od kterých jsem tohohle Douglase koupil, jsou na tuto značku specializovaný. Táta umřel a mladej syn, který je stejně starý jako já, má těchto strojů plnej domeček - asi dvacet strojů z různých let. Nechtěl jsem renovovanej stroj, vyznávám originál, původní stav dochovanej, ten je mi daleko bližší a příjemnější ... tohle je skutečně motorka, která je dochovaná včetně té kůže na sedle. Je z roku 1914, ještě před první světovou válkou", prozradil majitel, cestovatel a veteránista Petr Hošťálek.

 

Z vozidel dorazil Bentley Speciál z roku 1937, spousta Rolls-Royců, krásných Aerovek a Pragovek. "Jsem maximálně spokojený. Předválečných vozidel dorazila polovina z celkového počtu. Ideální je i návštěvnost a jsem nadšený z krásného kulturního programu a z náměstí," dodal Zemánek.

Reklama

Viktoria

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

RESTAURACE VIKTORIA, SPORTBAR VIKTORIA, BISTRO U VIKTORKY Restaurace Viktoria - kapacita 70 míst, letní zahrádka 70 míst, dětské hřiště, letní grilování Sportbar Viktoria - kapacita 50 m...