Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zahrada gurmánů v Dřevohosticích nabídla opravdové lahůdky

Zprávy z regionu

20.8.2022

Autor: hcz

Sobotní horké počasí přilákalo před polednem do zámecké zahrady v Dřevohosticích milovníky dobrého jídla a zábavy. Kromě specialit Martiny Kynstlerové, vítězky pořadu Peče celá země, která nabízela koblihy naslano, mohli návštěvníci ochutnat i šnečí speciality z Nahošovické farmy, nebo si zakousnout něco dobrého od místních spolků. Nechyběla ani barmanská show. A protože k dobrému jídlu patří i muzika, na podiu hrál Latino Band, který vystřídala zpěvačka Kamila Polonyová a Daniel Jakubík.

"Zahradě gurmánů říkáme festival jídla a dobré zábavy. Je to vlastně nultý zkušební ročník a věříme, že se bude líbit. Protože ale v nabídce nejsou jen guláše, je tato akce nesoutěžní, takové přátelské setkání. Každý ze sedmi našich místních spolků připravil pro návštěvníky nějakou specialitu. Máme tady nejen burgry, kapří hranolky, ale i guláš a další lahůdky. Pozvání k nám přijaly i spřátelené obce - Vlkoš, Hradčany, Bochoř... Magnetem, který přilákal spoustu lidí, je představení Martiny Kynstlerové, vítězky soutěže Peče celá země, která nabízí své koblihy naslano a jsme moc rádi, že naše pozvání přijala. Vedle jejího stánku představuje své speciality, gratinované šneky, Šnečí farma z Nahošovic. Dnes mezi nás dorazili i vzácní hosté z polské spřátelené obce Trnava se starostou Dominikem Pikosem. Také oni se zapojili a ve svém stánku nabízí "žur", typické polské jídlo, a sladkou jablečnou specialitu. Na programu nebude dnes chybět ani show zlínských barmanů a žongléři," prozradil starosta Dřevohostic Petr Dostál.

Ochutnat něco netradičního? To nabízel stánek Šnečí farmy z Nahošovic. "Chováme severoafrického šneka Helix aspersa Maxima - šnek jedlý velký 4 až 4,5 cm. Šneky chováme nejen venku, ale i ve vnitřních výbězích. Vnitřní výběhy slouží primárně na odběr vajíček, s venkovními, sezónními výběhy začínáme na jaře, pokud teplota nepadá pod 10 stupňů a končíme na podzim. A jak jsme s chovem začali? V roce 2014 jsem začal studovat chov šneků, o rok později jsem postavil první výběhy a založil chov. V roce 2019 jsme dostali první povolení k potravinářské výrobě a o rok později jsme získali ocenění OK na ragů ze šneků a v loňském roce cenu regionální potraviny za šneky s bylinkovým máslem. Natačeli jsem s "Kluky v akci" a s Ondrou Slaninou stále spolupracujeme," prozradil o svých začátcích a chovu Vlastimil Čevela, který zásobuje svými šneky nejen přední české restaurace, ale i cateringové společnosti.

Akce se v Dřevohosticích vydařila. Návštěvníci byli nadšení. Do zámecké zahrady přišli totiž nejen za jídlem, ale i za zábavou. A všeho se jim dostalo v plné míře.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.