Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Z okna radnice bude poprvé viset i sokolská vlajka. Připomene Památný den sokolstva

Zprávy z regionu

16.9.2020

Autor: red

Tři vlajky vlají denně na budově radnice v Přerově – česká, evropská a přerovská. Stalo se už takřka zvykem, že evropská vlajka na tři dny v roce zmizí a nahradí ji jiná.

Foto: Magistrát města Přerova

Dne 10. března je tu usazena tibetská vlajka. Symbolicky upozorňuje na to, že porušování lidských práv v Tibetu není lhostejné ani lidem v tak vzdálené zemi. 28. března, na Den učitelů, je tu vyvěšena moravská vlajka, která vzdává hold Janu Amosovi Komenskému, který v Přerově žil a učil. A 5. července se sem opět vrací moravská vlajka coby připomínka příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Letos poprvé radní rozhodli, že pořídí ještě jednu vlajku. Sokolskou.

Ta bude z okna radnice vlát 8. října na Památný den sokolstva, který připomíná tragické události z roku 1941, když zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich rozpustil Českou obec sokolskou, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci a která v masovém měřítku napomáhala domácímu odbojovému hnutí. V noci ze 7. na 8. října při takzvané "sokolské akci" zatklo gestapo všechny sokolské představitele z ústředí, žup i větších jednot. "Byli vězněni, mučeni a deportováni do koncentračních táborů, 93 procent z nich se konce války nedožilo. Proti sokolům byla namířena celá řada nacistických aktivit a během okupace tak bylo v koncentračních táborech umučeno 3 387 sokolů a 8 223 se vrátilo s podlomeným zdravím," vzpomněl radní Jakub Navařík, který vyvěšení vlajky inicioval.

V roce 2019 byl Památný den sokolstva oficiálně zařazen mezi významné dny České republiky. "Symbolizuje vzpomínku a úctu všem, kteří v průběhu více než 150 let existence Sokola riskovali a často i položili své životy proto, abychom dnes mohli žít ve svobodné a demokratické zemi. Jsem hrdý na to, že se k této významné vzpomínce letos poprvé připojí i naše město," konstatoval Navařík.

red

Reklama

Plazma Plus s.r.o.

Katalog firem » Zdravotnictví » Dárcovství, plazma

Plazma Plus s. r. o. - jsme společnost, s bohatými zkušenostmi a chceme pomáhat lidem. S námi můžete pomoci hned dvakrát – darováním plazmy a vstupem do národního registru dárců kostní dř...