Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 17 °C

Výstavě soch výtvarníka Gabriela v galerii Konírna vévodí Koně v životní velikosti

Kultura

27.7.2012

Autor: pnar

Až do 30. září jsou v Lipníku nad Bečvou vystaveny skulptury akademického sochaře Michala Gabriela. Jsou instalovány v přízemí galerie Konírna, v prostoru Na Patře galerie i v zeleni přilehlého zámeckého parku.

Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží o Svatojakubských hodech v sobotu 21. července odpoledne. Zcela zaplněná galerie se těšila z účasti autora Michala Gabriela. Vernisáž hudebně ozdobil působivý lyricko-dramatickým soprán Jany Šelle v doprovodu harfenistky Anastázie Tomečkové. O autorovi a expozici zasvěceně a poutavě promluvila Lucie Pangrácová, ředitelka Galerie města Trutnova a znalkyně díla Michala Gabriela: "Velmi elegantně řešené prostory galerie Konírna a působivé prostředí zámeckého parku rozhodly o instalaci soch zde v Lipníku nad Bečvou. V exteriéru zahrady tančí svůj zvláštní tanec Tanečníci, tři postavy ze série takzvaných hadicových figur. Jejich tělo je tvořeno křivkou pohybu a sami se tak stávají hmotnou stopou energie v prostoru. Tanec, který sledujeme, není rozvernou kratochvílí, ale mnohem více zápasem. Jejich těla jsou tvořena subtilní linií, která však mocně zanechává v prostoru stopu zápasu zachyceného v podobě lapidárního znaku. Nenalezneme v něm však stopy agrese, ale hladce plynoucí siločáry, které kreslí pohyb balancující na pomezí boje a tance.

Samotná Konírna byla příznačně naplněna figurami Koní v životní velikosti a Na Patře můžeme spatřit čtyři Jogínky. Doposud neukončený stále se rozrůstající cyklus ženských postav tvoří v rámci díla Michala Gabriela určitý protipól ke skupině třinácti figur nazvaných Hráči. Tento soubor vznikal postupně v průběhu deseti let, než došel svého definitivního završení, které demonstruje neurčitou hru, jež vyjadřuje mužský princip. Skupina jogínek je naopak věnována ženám. Diváka zaujme na první pohled svojí neobvyklou strukturou. Bílou plochu plastu rozechvívá síť žaludových čepiček. Okamžik, v němž se jakoby zastavil čas, je tichý a nehybný. Jen na povrchu těl lehce tepe rytmus jemných bodů, který sjednocuje svým řádem tyto čtyři postavy v jeden celek a tento celkem stejným rytmem zapojuje do neslyšného chvění celého světa.
Významnou roli sehrává struktura také v případě Koní. Vztah k nim vychází z autorovy přímé zkušenosti s jejich chovem. V Gabrielově tvorbě nalezneme několik variant koňských figur. Již zmiňované bronzové koně, které můžeme spatřit jako součást vodní kaskády v pražských Dejvicíh, nezvyklým barevným pojednáním zaujmou červení plastoví koně. Ti zde vystavení mají strukturu z rozřezaných skořápek burských oříšků. Vede je postava koně s jezdcem, a tak jsme svědky příběhu, který by mohl trvat pár vteřin nebo věčnost," uzavřela Lucie Pangrácová.

V prosklených vitrínách v přízemí galerie jsou vystaveny menší objekty, které reprezentují experimentální část tvorby Michala Gabriela, která v současnosti stále nabývá na významu. „Vznikly odléváním skutečných předmětů technikou lití do ztraceného vosku, nebo byly modely k bronzovým odlitkům vytvořeny díky v sochařství zcela novým 3D technologiím“, vysvětlila Pangrácová.
Expozici doprovází projekce filmových materiálů o umělecké skupině Tvrdohlaví. Na výstavě je možno zakoupit výpravnou fotografickou publikaci o autorovi a jeho díle.

Výstava je přístupná od úterý do pátku 12:00–16:00, o víkendech 10:00–17:00, v pondělí je zavřeno. Mimo uvedenou dobu lze prohlídku domluvit na telefonu 602 540 685. Pořadatelem výstavy je SVČ a město Lipník nad Bečvou.

pnar

Reklama

Prodejna svítidel - Blanka Vejrostová

Katalog firem » Obchod » Svítidla

Již 18 let prodáváme kvalitní interiérové i exteriérové svítidla, stolní lampy, instalační materiál, žárovky, vypínače, zářivkové tělesa, trubice. Vše také v provedení LED.