Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V přerovské nemocnici působí nová kaplanka. O duchovní péči je zde velký zájem a pomáhá nejen pacientům

Zprávy z regionu

7.12.2020

Autor: red

Duchovní péče se v přerovské nemocnici nezastavila ani v době koronavirové pandemie a od listopadu dochází na jednotlivá oddělení i nová tvář v řeholním oděvu. Po sedmi letech se loučí s nemocnicí sestra Marie Goretti Dřímalová, která předala duchovní štafetu nové nemocniční kaplance sestře Magdaleně Anně Lis.

Vlevo stojící sestra Magdalena střídá v duchovní službě v přerovské nemocnici sestru Goretti v černém řeholním oděvu

Foto: Nemocnice Přerov

"Byla jsem ve zdejší nemocnici velmi šťastná a spokojená, se všemi jsem si rozuměla," říká na rozloučenou oblíbená sestra Mgr. Marie Goretti Dřímalová, která celý svůj život zasvětila Bohu a její kroky nyní povedou na poutní místo do jihočeského Kájova, aby zde předávala dál své bohaté zkušenosti. "Mám pocit, že nemocní velice potřebují duchovní službu, protože každý člověk se skládá z duše a těla a je třeba léčit nejen tělo, ale i tu duševní stránku. Je třeba naslouchat, být blízko, vcítit se do toho druhého, povzbudit ho. Sestře Magdaleně přeji, ať jde v nastavené linii a pozvedne duchovní službu v nemocnici ještě dál. Moc dobře se mi tady pracovalo," těší sestru Goretti.

Sestra Magdalena Anna Lis nabrala v předchozích letech cenné zkušenosti v hospici ve Valašském Meziříčí a ani duchovní péče o pacienty v nemocnici není pro ni zcela nová. "Velice se na tuto práci těším a budu chtít navázat na to, co zde vybudovala sestra Goretti. Už teď vidím, že když přijdu na pokoje, tak jsem hezky vítána, lidé se na mě těší a jde tak opravdu vidět, že sestra Goretti zde zanechala opravdu dobrou stopu. Mám výborně připravenou půdu a věřím tak, že do této práce můžu dobře vstoupit,” říká Mgr. Magdalena Anna Lis, která pozici nemocniční kaplanky v Přerově vykonává od listopadu. A i nadále zde s ní bude působit jáhen Mgr. Roman Nehera.

Duchovní péče v nemocnici se zaměřuje na pacienty, jejich příbuzné i zaměstnance, kaplani jsou vždy všem psychickou podporou. "V době, která to umožňuje, organizují kaplani pravidelné bohoslužby, ovšem tato služba je nyní omezena. V současné době chodí pouze individuálně k pacientům, maximálně k více pacientům, v rámci jednoho nemocničního pokoje," vysvětluje Bc. Bronislava Budinová, hlavní sestra Nemocnice Přerov.

Nemocniční kaplani docházejí na jednotlivá oddělení každé pondělí, středu a čtvrtek, vždy jsou ale také k dispozici na telefonu a v případě přání přijdou za pacientem i kdykoliv jindy, nebo zajistí jinou duchovní službu nebo návštěvu kněze. "Pacienti jejich činnost vnímají velmi pozitivně, zvláště v této době, která přináší jistá omezení v možnostech se vidět se svými rodinnými příslušníky. Zejména u pacientů starších nebo těch, kteří jsou u nás v nemocnici delší čas, mnohdy i několik měsíců," přiznává hlavní sestra a jedním dechem dodává: "Jejich přítomnost pomáhá pacientům i nám právě díky klidu, který umí přenést na člověka, vyslechnout ho, popovídat si, usmát se. Nikdy jsem nikoho z nich neviděla se zamračit nebo říci, to nejde."

Duchovní péči se daří v přerovské nemocnici poskytovat i přes náročné pandemické období a oba kaplani zde budou u mnoha pacientů vítáni a očekáváni i během adventu a vánočních svátků, neboť zejména řada starších lidí je bude trávit právě zde. "Jsem velmi ráda, že můžeme tuto službu pro naše pacienty zajistit, dopřát jim duchovní, náboženskou podporu a potřebu,” těší Bronislavu Budinovou.

red

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 25.490,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 33.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 21.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: PARADISUS LOS CAYOS 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Prahy za 33.990,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA