Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 9.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V neděli skončil nouzový stav. Jak se to projeví v Přerově?

Zprávy z regionu

13.5.2020

Autor: red

Do všednějších dnů se po nedělním ukončení nouzového stavu navrací i Přerov. Určitá omezení a hygienická či bezpečnostní opatření ale ještě na občany čekají.

Krizová linka
Na krizovou linku mohli telefonovat senioři či lidé v karanténě, kteří potřebovali zajistit nákup potravin, drogerie nebo léků. O linku nebyl velký zájem, ale i tak bylo nutné službu zajišťovat. V pondělí 18. května už nabídka končí a telefonní číslo nebude aktivní.

Senior taxi
Služba Senior taxi, která slouží lidem nad 65 let k převozu k lékařům, na úřad či poštu, pozastavila svou činnost 16. března. Znovu se obnoví v pondělí 1. června. První objednávky budou přijímány od 25. května, senioři mohou v ten den volat od sedmi hodin ráno.

Magistrát
Přerovský magistrát najede od pondělí 18. května do obvyklých kolejí. Budovy města se otevřou v režimu, který sice ještě není plně standardní, ale už se přiblíží běžnému chodu. V úřední dny, tedy v pondělí a ve středu, si tu mohou lidé vyřizovat své záležitosti od 8 do 17 hodin, vyjma hodinové přestávky na oběd. V budově už nebudou, jak bylo v minulých dnech zvykem, čekat u vchodu pověření úředníci, kteří občany směřovali do konkrétních kanceláří či okýnek. Po oba úřední dny budou v rámci agend občanských průkazů, řidičských průkazů, pasů a registru vozidel obsluhováni jak klienti, kteří přijdou nahodile, tak i ti, kteří si svou návštěvu zajistili v objednávkovém systému. V úterý, ve čtvrtek a v pátek mohou přijít výhradně ti, kteří si na stránkách města objednali den a čas návštěvy. Nadále je občanům doporučováno, aby si své záležitosti vyřizovali pokud možno především elektronicky, případně si předem smluvili s jednotlivými úředníky schůzku telefonicky či mailem. V pátek budou až do odvolání budovy úřadu, kromě té na Masarykově náměstí 16, uzavřeny. Předem domluvená jednání se uskuteční. 
Obyvatelé města by neměli zapomenout zaplatit za popelnice do konce června. Ve stejném termínu končí rovněž splatnost poplatku za psa, která byla kvůli nouzovému stavu posunuta z března až do posledního června.

Školy
Školy se pro žáky devátých tříd otevřely už v pondělí 11. května, kdy k výuce do osmi přerovských základních škol dorazilo 73 procent deváťáků.  Podmínky se už připravují také pro děti z prvního stupně, které usednou do lavic v pondělí 25. května. Do škol byly rozvezeny dezinfekční prostředky, které se budou podle potřeb jednotlivých škol doplňovat.

Školky, jesle, denní stacionář
Všechny přerovské mateřské školy a jesle přivítají děti po dvouměsíční odmlce v pondělí 18. května. Denní stacionář v Purkyňově ulici, který je určen lidem se sníženou soběstačností a seniorům nad 65 let, se otevře v pondělí 25. května, ovšem jen pro uživatele do 50 let. Starším klientům bude sloužit později, zřejmě až 22. června (termín bude upřesněn).

Kultura
Obě městské galerie, na Horním náměstí i v pasáži v Kratochvílově ulici, budou otevřeny od úterý 19. května. Městské informační centrum v Předmostí se zprovozní v pondělí 25. května a kino Hvězda včetně nové kavárny přivítá první návštěvníky ve čtvrtek 28. května. Fungovat už bude i výlep plakátů, takže zájemci si mohou začít službu objednávat u Kulturních a informačních služeb města Přerova.

Plavecký areál
Zavřené dveře plaveckého areálu využili pracovníci bazénu k udržovacím pracím v interiéru i exteriéru, které budou pokračovat ještě i příští týden. Pokud se nic nezmění, tak se v pondělí 25. května vnitřní bazén opět otevře veřejnosti.

red

Reklama

VINOTÉKA JANA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Vinotéky

Vinotéka zaměřená na stáčení vína. Lahvová vína, jakostní, přívlastková, pozdní sběry, výběry bobulí od různých vinařů, doplňky s tím spojené a dárková balení. Parkování p...