Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 8.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Žebračce se odstraňují popadané stromy. A díky novému potrubí se tam voda dostává i do vyschlých míst

Zprávy z regionu

17.1.2021

Autor: red

Z turistické trasy v Národní přírodní rezervaci Žebračka budou postupně odstraněny havarijní dřeviny, které ohrožují kolemjdoucí. Z lužního lesa zmizí především popadané suché jasany, které jsou dlouhodobým problémem cenné, na faunu i flóru bohaté oblasti.

V plánu je odklidit nahnuté a jinak poškozené stromy. Prioritu představuje zajištění bezpečného průchodu pro návštěvníky tohoto lesa. Rozsah kácení byl předem projednán a odsouhlasen Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. S pracemi se začalo minulý týden, ukončeny mají být do konce února. Těžit se tu může totiž jen v zimě, aby nedošlo k poškození vzácných rostlin, které v lužním lese rostou.

Dělníci se v Žebračce pohybovali už na podzim. Nepracovali ale na odstraňování poškozených dřevin, nýbrž na lepším zavodnění půdy. I když loňské srážky lesu dopřály dostatek vláhy, pravdou je, že v posledních letech les výrazně trpěl suchem a jeden deštivější rok pro něj nebyl spásou. V říjnu proto provedli pracovníci technických služeb výměnu potrubí pod dvěma stezkami a tímto relativně jednoduchým zásahem umožnili opětovné zavodnění jedné větší strouhy, přivádějící potřebnou vodu na levý břeh mlýnského náhonu Strhanec. Stavební práce přišly na 62 tisíc korun a spočívaly ve výměně deformovaného a zaneseného potrubí s průměrem 20 centimetrů za 60 centimetrové, které nyní zajišťuje průtok vody do oblastí, kam se v poslední době nedostala.

Zmíněné práce jsou teprve prvním krokem k záchraně charakteru lužního lesa ze strany města. Dále je v plánu připravit projekt, který by umožnil přivést vody v jarních měsících zpět i do vyschlých odstavených říčních ramen na pravém břehu Strhance. Případné úpravy by v žádném případě neměly bránit využívání přírodní rezervace k rekreačním účelům. K dalšímu zatraktivnění Žebračky by mohlo pomoci i připravované nové značení cest.

Národní přírodní rezervace Žebračka je nejrozsáhlejším lužním lesem v povodí Bečvy. Území je rovněž významné společným výskytem karpatské a panonské květeny, žije zde množství ohrožených druhů živočichů a hnízdí tu okolo 75 druhů ptáků.

red

Reklama

Sportovní centrum Mlýn

Katalog firem » Sport » Sportovní zařízení, centra

Moderní fitness centrum s největší cardio zónou, squash, badminton, velká nabídka skupinových cvičení, dětský koutek, kulečník, ping-pong