Reklama

Středa 11. září 2024, svátek má Denisa, venku je 18.5 °C

V Přerově se uskutečnily Svatovavřinecké hody

Zprávy z regionu

11.8.2024

Autor: hcz

V Přerově se od pátku 9. do neděle 11. srpna hodovalo. Centrum města se odělo do svátečního a po tři dny se na náměstí TGN na pódiu střídala jedna kapela za druhou. V neděli pak prošel městem historický průvod a nechyběl ani program na Horním náměstí. Novinkou dvaadvacátých přerovských hodů byla v sobotu dopoledne společná komunitní snídaně, která se konala na parkánu u městských hradeb. Lidé se tu mohli zastavit a dát si kávu nebo palačinky, koláčky a různé druhy pomazánek.

Program odstratoval již v pátek 9. srpna. Na náměstí TGM to rozjely kapely Buty, Pirillo a Láďa Křížek & Kreyson. Druhý den hodové oslavy pokračovaly. Hned ráno zahráli návštěvníkům náměstí Academic Jazz Band, kapela Korki, Adam Mišík, Reflexy, Protheus a večer patřil zpěvačce Anetě Langerové, držitelce dvou Českých slavíků a čtyř Cen Anděla.

Hlavní program hodů zahájila v neděli ráno Cimbálová muzika Primáš, poté následovalo sváteční slovo děkana přerovské farnosti Josefa Rosenberga a primátora města Petra Vrány. Nechyběl ani tradiční historický průvod, řemeslný jarmark na Horním náměstí, vystoupení šermířů, historické tance nebo dobová muzika. Přerovské hody pravidelně pořádá Statutární město Přerov spolu s Kulturním informačním střediskem, skupinou historického šermu Markus M a Anima historica. "Letos nabízíme návštěvníkům na Horním náměstí opět bohatý program. Nebudou chybět šermíři - Allegros ze Štramberka, Barbaři ze Šumperka a domácí Markus M. Doplní je skupina historických tanců z Napajedel - Vere Grátia, divadlo Morias z Bořitova u Černé hory, kejklíř Křupíno z Nového Jičína, Bandiere e spade z Brna, místní dobová hudba Rabussa, divadlo bez střechy, akrobatická show a mnoho dalšího. Na hradbách je právo útrpné, kde kat předváví své řemeslo. Letos přijelo čtyřicet stánkařů, kteří nabízí výrobky z rakytníku, medoviu, oříšky, perníčky, dřevěné výrobky, šperky, nakládané sýry, tinktury, mastičky, olejíčky, korkové výrobky. Prostě každý návštěvník si tam určitě něco najde," prozradila za organizátory Renata Tšponová. Dodala také, že moc rádi se na akci spolupodílí, protože návštěvníci mají o jarmark zájem.

Odpolední program na náměstí TGM odstartoval Speciál Věry Špinarové, po ní následovali Kollárovci a pomyslnou tečkou za Svatovavřineckými hody bylo vystoupení kapely Kameron. "Když jsem dnes zavřela oči, viděla jsem před sebou Věru Špinarovou, ta zpěvačka byla úžasná," pochvalovala si vystoupení Speciálu jedna ze starších návštěvnic. Tropické počasí neodradilo ani milovníky Kollárovců. Na náměstí bylo plno a lidé si jejich vystoupení opravdu užívali.

Renata Tšponová z Anima Historica také prozradila, že pro všechny milovníky historického šermu se chystá v Michalově 7. září, velká show s názvem Ve jménu krále. "Chystáme velkou arénu, kde bude ohňová a praporečnická show a chybět nebudou ani rytíři na koních." Lístky do arény by měly být již v předprodeji.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku(dle domluvy), bezbariérový vstup.