Reklama

Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tovačovský zámek provonělo jehličí a celý se zahalil do vánočního hávu

Zprávy z regionu

8.12.2018

Autor: hcz

Tovačovský zámek se o víkendu otevřel veřejnosti. Návštěvníci, kteří se na zámek vypravili, měli možnost ochutnat čerstvě upečenou vánočku, koupit si med, vánoční ozdoby, ručně malované baňky, nebo koupit drobné dárky pro své nejbližší. Nabídka byla neuvěřitelně pestrá. Na komentovaných prohlídkách se také dověděli, jak se slavily Vánoce u Keltů, Slovanů, nebo křesťanů.

Nádvoří zámku provoněl svařák a punč. Na jarmarku si měli možnost návštěvníci prohlédnout i zakoupit vánoční ozdoby, perníčky, adventní věnečky, nebo ochutnat čerstvě upečenou vánočku, kterou již několik let na zámku peče Zdenka Dopitová. Pro labužníky zase nechyběly dobroty z bochořského Poplužního dvora. Stanislava Zapletalová u svého stánku nabízela domácí marmelády, zelí s chilli a bylinné soli s medvědím česnekem nebo s kopřivou.

Návštěvníci, kteří se zúčastnili prohlídky zámku, nelitovali. Speciální prohlídky se nesly tentokrát v duchu  motta „návrat slunce“ a ani organizátoři (Zámecký spolek) si nepamatují, kdy přesně tyto vánoční komentované prohlídky začaly. Snad jich mají za sebou dvě desítky, kdo ví?

 

Foto: Hana Žáčková
Foto: Hana Žáčková

Kolikátým rokem peče Zdenka Dopitová na tovačovském zámku o svátcích vánočky neví. Je to ale už pěkná řádka let. A co je u pečení nejdůležitější?.... Aby těsto dobře vykynulo. Návštěvníky také zajímalo, jak se vánočka plete. Paní Dopitová ji dělá ze šesti dílků a podle ní na tom není nic složitého. Zaujaly i produkty z Bochoře. "Všechny suroviny, které k výrobě nakládaného zelí nebo marmelád využíváme, si sami pěstujeme. V nabídce máme i speciální limitované soli, které posíláme do celé Evropy. Naše Hanácké bonboniéry, které obsahují několik druhů marmelád a jsou vyráběné podle tradičních starých receptů, dokonce putovaly až do Japonska a Anglie,“ prozradila Stanislava Zapletalová. Oblíbené vánoční okurky letos u stánku ale chyběly. "Jsou vyprodané," dodala Zapletalová.

Foto: Hana Žáčková
Foto: Hana Žáčková

Někteří návštěvníci přicestovali do Tovačova motoráčkem, který mimořádně vyjel u příležitosti této akce. "Jsem nadšená nejen z cesty, kterou jsem letos poprvé s vnučkou absolvovala historickým vláčkem, ale i z atmosféry, která tady všude kolem nás dýchá,“ svěřila se Hana Schneiderová, která přijela do Tovačova z Kroměříže.

Recept na vánočku od paní Zdenky Dopitové:
1/2 kg hladké mouky, 1/4 kg polohrubé mouky, 12,5 dkg rozpuštěného másla (2/3 Hery a 1/3 sádla), 1,5 hrnku mléka, kostka kvasnic, 15 dkg cukru, 3 lžíce rumu, 1/2 lžičky soli, 3 žloutky, vanilkový cukr, citronová kůra a šťáva 1/2 citronu (rozinky, ořechy, kandované ovoce dle chuti).
Do vlažného mléka dáme cukr a kvasnice, necháme vykynout a pak přidáme ostatní. Těsto dobře propracujeme, necháme asi 2 hodiny kynout, rozdělíme na dílky podle způsobu pletení. Upletenou vánočku (z této dávky dělám dvě menší) necháme na plechu ještě 1/2 hodiny. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, nebo můžeme posypat na nudličky pokrájenými mandlemi. Pečeme v troubě na 180°C.

 

hcz

Reklama

DUHA KLUB DLAŽKA

Katalog firem » Kultura » Agentury, organizace

Zájmový mezinárodní klub, je členem sdružení DUHA. Akce probíhají formou sportovních klání, kulturních večerů, jedno i vícedenních pobytů. Tábory pro děti, mládež, pro rodiče s dětmi.