Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy, které vám určitě pomohou vydržet u novoročního předsevzetí

Tipy a názory

25.1.2023

red

Chcete s příchodem nového roku změnit svůj životní styl, začít chodit do fitka, ale potřebujete trochu popostrčit? Následujících 5 tipů vám pomůže správně začít, a hlavně v pravidelném sportování a změně pokračovat po celý rok.

1. Zjistěte, ve kterou denní dobu je pro vás pohyb nejpříjemnější

Často si v médiích můžete přečíst o tom, jak úspěšní a krásní lidé vstávají před rozbřeskem, běhají u východu slunce a první e-maily mají odeslané dříve, než se vzbudí zbytek rodiny. Jenomže pokud jste sova, která šla spát v 1 ráno, odjakživa nesnášíte běhání a do školy vozíte děti jen tak tak na poslední zvonění, sotva tohle všechno dokážete od ledna změnit. Nebo možná ano. Tak na týden či dva. Jenže až vyprchá prvotní nadšení, budete zase zpátky ve svém standardním režimu. Proto nepopírejte sami sebe a cvičte v takovou denní hodinu, kdy na pohyb máte chuť a energii.

2. Věnujte čas výběru aktivity, která vás bude bavit

Úplně nejjednodušším způsobem, jak objevit to pravé pro sebe, je vyrazit do fitka a vyzkoušet všechno od jógy a pilates, přes aerobic a bodystyling až po TRX, kruhové tréninky nebo třeba box. Někdy vám sedne energie hodiny a osobnost lektora, jindy výběr hudby nebo čas lekce. Nenuťte se do aktivit, které vás nebaví, a dejte opakovaně šanci těm, které vás něčím zaujaly. 

Tip: Pokud budete chtít svoje snažení ve fitku podpořit správnou výživou, jsou tu pro vás naši poradci ve výživových poradnách v okolí Brna.

3. Musíte to mít po cestě

Pokud nemáte lokalitu, kde chcete cvičit na trase domov – práce, případně domov – škola nebo domov – dětské kroužky, pak pro vás bude extrémně těžké se k výkonu dokopat. Protože jakákoliv zajížďka delší než 10 minut vás zkrátka bude zdržovat. A to i v případě, kdyby šlo o nejkrásnější fitko ve městě s těmi nejlepšími lektory. Proto můžete zkusit cvičení doma jednoduše a bez speciálního fitness vybavení.


4. Mějte věci do fitka s sebou

S dobrým umístěním souvisí i fakt, že mezi prací a fitkem je riskantní se stavovat doma. Doma je totiž teplo a lednice a taky gauč s televizí. Člověk se pak snadno nechá zlákat pohodlným prostředím, a jakmile si jen na chvilku sedne, chuť vyrazit do fitka se rapidně snižuje. Mějte proto oblečení, obuv a ručník s sebou v tašce už od rána, když jdete do práce.


5. Podpořte cvičení vyváženou stravou

Konzumujte méně cukru, méně vysoce zpracovaných potravin, a naopak přidejte ovoce a zeleninu. Zdravý životní styl ve výsledku znamená také to, že budete pravděpodobněji i dobře spát. Nebuďte v tom sami, držte se hesla Spolu kila dolů a vyhledejte odborníka, výživového poradce, který vám poradí jak na to a zároveň vás bude motivovat.

(zdroj: spolukiladolu.cz; zdroj obrázků: spolukiladolu.cz a shutterstock.com)