Reklama

Pondělí 16. září 2024, svátek má Ludmila, venku je 15.8 °C

Synkopa hrála pro zvony

Zprávy z regionu

25.8.2024

hcz: hcz

Parné nedělní odpoledne 25. srpna 2024 patřilo v přerovské farní zahradě v Kratochvílově ulici benefičnímu koncertu legendární přerovské skupiny Synkopa. Výtěžek z dobrovolného vstupného i občerstvení podpoří nové zvony v kostele sv. Vavřince.

Podle děkana farnosti Josefa Rosenberga je na velký zvon potřeba ještě uhradit částku ve výši 250 tisíc korun. Kromě toho bude nutné zafinancovat také další náklady, jedná se o úpravu prostoru ve věži, aby bylo možné zvony vyzdvihnout, zavěsit a zapojit. Předpokládaná částka se tak může pohybovat okolo půl milionu korun. "Moc děkuji Synkopě, že přišla a vyslyšela naši prosbu, aby přišla hrát. My jsme společně uskutečnili tento koncert na podporu našich zvonů smíření. Všichni si tady mohou zakoupit občerstvení, můžeme se společně pobavit a hlavně se myslím zaposlouchat do písní, které dobře známe. Doufám, že zažijeme tu pohodu, která k létu patří a také zažijeme tu radost být tady pospolu. To je to nejdůležitější a snad i něco vybereme a s pomocí všech tady už konečně doplatíme ten zvon, který je ještě potřeba doplatit, a pak během toho dalšího roku, kdy si připomeneme osmdesáté výročí masakru na Švédských šancích, se nám je podaří zavěsit na náš kostel," dodal děkan farnosti Josef Rosenberg.

Na 1800 kg vážícím velkém zvonu Jan Pavel II. jsou odlita jména rodin dětských obětí masakru na Švédských šancích. Patronem zvonu je papež Jan Pavel II. a součástí největšího zvonu je trnová koruna, která je znamením utrpení. Zvon odlil v německém Pasově zvonařský mistr Rudolf Perner a v loňském roce byl zvon převezen do Přerova.

Menší zvon František z Asissi, který váží 400 kg, připomíná jménem František mimo jiné i římskokatolického kněze a tajného papežského komořího Františka Přidálka, který byl dlouhá léta přerovským farářem.

hczhcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku(dle domluvy), bezbariérový vstup.