Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 3.9 °C

V ju jutsu může zvítězit i žena. Chlap totiž přemýšlí hlavně svaly, ale žena rozumem

Rozhovory

9.6.2013 aktualizováno 16.9.2013 10:00

Autor: Barbora Sísová

Každý z nás už asi slyšel o nějakých sportech, které k nám přichází z dalekého východu a pokoušejí se ovládnout Evropu nejen učením technik, ale také svou filozofií. Judo nebo jóga se už zcela běžně nacházejí v seznamech volnočasových aktivit či nabídkách sportovních center. Slyšeli jste však někdy o ju jutsu? Že ne? Světem tohoto japonského tradičního umění vás provede René Zupka, držitel IV. mistrovského technického stupně Dan a titulem Renši. Přerovský klub ju jutsu pořádá zápis nových členů už zítra (17. září) v 16:15 v tělocvičně Gymnázia Jana Blahoslava.

Mohl byste vysvětlit co to vlastně znamená Ju jutsu? A jaká je jeho hlavní filozofie?

Ju Jutsu je tradiční bojové umění, které je nezávodní. Vzniklo v Japonsku již v devátém století. A bylo užíváno legendárními Samuraji. V překladu znamená ju jutsu "jemné umění". V dnešní době už hodně klubů přechází i na závodní variantu. Přerovský klub ale ctí zásady a tradice tohoto umění a tak jakékoliv závody u nás neprobíhají. Žáci mají možnost dělat mezinárodně uznávané zkoušky a získávají různé pásky, z nichž nejvyšší je černý. Závisí pak na nich, jak budou pokračovat, mohou dále cvičit nebo se stát i učiteli. Ju jutsu je zaměřeno na využívání síly protivníka, podobně jako aikido, ale zase má i složku navíc, oproti aikidu umí i útočit. Není to tedy pouze o pasivitě, ale i o aktivitě, kdy se učíte aktivně bránit. Člověk si může vybrat, jestli chce jít tou měkčí formou a tím soupeře ušetřit, anebo tvrdší formou, kdy soupeři může ublížit. My naše členy učíme, aby neubližovali. Chceme do týmu lidi, kteří mají ochotu pracovat na sobě a ne lámat lidem ruky na potkání.

Takže kdybyste to měl ještě více přiblížit, je to cvičení na tvarování těla, bojovný zápas, relaxační technika?

Byli bychom rádi, kdybychom byli vnímáni jako škola, protože přeci jenom škola toho nejvíce naučí. U závodních klubů je to zaměření podstatně jiné než u nás. Tam se snaží vítězit nad protivníkem, zatímco my se snažíme vítězit sami nad sebou. A myslím si, že to je mnohem těžší. Není to pouze o technice, ale také se zde snažíte poznat lidi a možná i sami sebe. Je krásné pozorovat, jak lidé svým vlastním tempem postupují a zdokonalují se. Nečekejte medaile či stupně vítězů. Každý z nás je vítěz. U nás není vítěze ani poraženého. Jsme tým. Opravdu skvělý tým!

Co se vám na Ju jutsu tolik líbí? Co by mohlo čtenáře přilákat?

Největší výhodou je, že zjistíte, že celý život jenom spěcháte. Tady se technika nedá uspěchat, to prostě nejde. Takže je určitě potřeba trpělivosti. Máme tam i pána, který si k nám chodí odpočinout. Je to taková oáza. Setkáte se s pohodou a potkáte takový úplně jiný svět. Získáte přátele. Snažíme se, aby se každý na cvičení cítil dobře. Nikdo tam nekřičí, nenutí nikoho do ničeho. Každý si zvolí to, co je pro něj dobré. Samozřejmě pravidla náš klub má, nicméně jsou to pravidla jednoduchá (viz náš web: www.skolajujutsu.cz ).

Pro koho je Ju jutsu vhodné?

Úplně pro všechny. Určitě pro ženy, protože jej můžete použít kdekoliv. Například pokud na ženu zaútočí někdo ve výtahu, tak si s útočníkem dokáže poradit. Pro ženy tedy výborná možnost jak se ubránit ale i rozvíjet své schopnosti (psychika, fyzická kondice apod.) O ju jutsu se říká, že je to nejpraktičtější bojové umění. A je to tak. Je všestranné a je užíváno vojenskými i policejními složkami po celém světě. Mezi jinými např. FBI, elitní jednotky Navy Seals apod. Děti se naučí přirozeně rozvíjet své pohybové schopnosti. Naučí se respektu, úctě, sebekontrole a získají sebevědomí. Samozřejmostí je obranná složka. Naučí se bránit a pomáhat druhým. A pro muže, kteří si myslí, že když mají svaly, tak dokážou úplně všechno, ale může se stát pravý opak. V tomto sportu je dokáže hravě přebít i žena. Chlap totiž přemýšlí hlavně svaly, ale žena rozumem. Pokud se žena naučí technice, může snadno muže dostat. Pokud mužské ego stráví tuto porážku, tak pochopí, že není úplně pánem tvorstva a že se má hodně co učit. Ju jutsu je tady vhodné i pro muže, kteří nejsou úplně fyzicky zdatní a nemají bicepsy a ramena, že se nevlezou do dveří, pochopí, že k poražení protivníka stačí málo. Silní muži se naučí svaly rozumně využívat ve svůj prospěch.

Takže ve vaší skupině jsou muži, ženy i děti dohromady, nebo cvičí každý odděleně?

My máme smíšený kolektiv, všichni spolu cvičíme dohromady. Nezáleží na pohlaví ani věku. Nechci to dělit z toho důvodu, že na ulici si taky nemůžete vybrat, kdo vás přepadne. Takže chceme, aby se malí snažili cvičit i s těmi dospělými. Máme půlku dětí a půlku dospělých. Nejmladšímu členovi je 5 let, nejstaršímu je 48.

Když přijde někdo nový a bude se chtít přidat. Co ho čeká?

Ano, každý může přijít kdykoliv. Máme sice nábory pravidelně v září, protože to bývá největší zájem, ale zájemci nás mohou kontaktovat na mailu v průběhu celého roku nebo se rovnou objevit na hodině. Každý, kdo chce na sobě pracovat, je vítán. Nyní mají noví zájemci možnost zaregistrovat se online . Do 8. července získají tito noví členové výraznou slevu na školném.

Kdy máte tyto hodiny a kolik se vás tam zpravidla sejde?

Vždy úterý a čtvrtek od 16:30 do 18:00. tedy dvakrát týdně. Scházíme se vždy zhruba 15 minut před začátkem cvičení. Cvičíme na gymnáziu J. Blahoslava. Oficiálně je nás dvacet, ale jádro tvoří asi 15 lidí, kteří chodí pravidelně.

Jak vás napadla myšlenka založit tuto školu v Přerově?

Je to mou povahou. Nemám rád hlavní proud. Zkrátka nerad dělám to, co dělají všichni, protože je to třeba teď moderní. Takže když se mi naskytla příležitost vyzkoušet ju jutsu, tak jsem neváhal ani chvíli, protože to bylo něco nového, co jsem neznal. A když jsem dosáhl takové technické úrovně, abych mohl ju jutsu sám učit, bylo rozhodnuto. A založili jsme v Přerově nový klub. Ju jitsu je předchůdcem všech bojových umění, které pochází z 9. století, tak kde jinde začít než od pramenu.

Je něčím přerovský klub specifický?

Většina klubů v republice je spíše závodních a nectí úplně tu tradici a původní filozofii. U nás všichni nosí tradiční oděv praktikanta bojového umění. Většina klubů v České republice toto nedodržuje a povětšinou jim jde o to rychle se něco naučit a co nejrychleji získat černý pásek. My si zakládáme spíše na té hlubší myšlence, jak technické, tak i teoretické. Málokteré vyučují obě formy – tu jemnou i tvrdou. My zkrátka neučíme ubližovat lidem, ale naopak jim být prospěšní. To je přeci myšlenka bojových umění.

Jakého nejvyššího stupně lze dosáhnout?

Nejprve je třeba uvést, že technické stupně se dělí na žákovské (Kyu) a mistrovské (Dan) stupně. Nejnižší žákovský stupeň je šesté Kyu, nejvyšší pak první Kyu. U mistrů je naopak nejnižší I. Dan a nejvyšší VIII. Dan. Nejvyšší dosažitelný technický stupeň v ju jutsu mimo Japonsko je osmý Dan. V Japonsku lze dosáhnout i desátého stupně.

Pořádáte nějaké speciální akce?

Pořádáme například semináře netechnického směru, které jsou nejen pro naše žáky, ale i širokou veřejnost, kterou seznamujeme s tímto bojovým uměním. Pak jsou to spíše akce technického směru pro naše členy, takže různé stáže, letní a zimní škola, kde probíhají intenzivní tréninky. Občas spolu trávíme i volný čas, třeba v květnu jsme byli společně na ochutnávce sushi v Olomouci, abychom trochu tematicky členy seznámili také s jinými prvky japonské kultury.


Více informací naleznete na webových stránkách www.skolajujutsu.cz

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

ALKA úklidové práce

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Kompletní úklidové služby včetně odvozu a likvidace odpadu. Mytí oken, čištění koberců. Přibližování popelnicových nádob. Úklid sněhu.