Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 8.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rozhledna Čekyně dostala zelenou. Záměr na její vybudování schválili radní

Zprávy z regionu

2.7.2022

Autor: red

Přerovští radní schválili záměr vybudovat rozhlednu na Čekyňském kopci. První úvahy a diskuse o rozhledně se vztahují už k roku 2020, kdy byla vytipována lokalita a prověřovala se možnost získání dotace, avšak s negativním výsledkem. Problémy, které přinesl kovid, tyto úvahy odsunuly na vedlejší kolej.

Foto: Magistrát města Přerova

Přes Čekyňský kopec vede několik turistických tras i několik tras naučné stezky, tzv. Pěškobusu. Na relativně malém prostoru naleznete řadu atraktivních míst - Knejzlíkovy sady, vinice, libosad, sochu Mamutíka Toma, skupinu malých jeskyní, či dochovanou pozorovatelnu civilní obrany. V bezprostřední blízkosti je také známá přerovská rokle. Na magistrátu se detailně zabývali také všemi náležitostmi pro umístění rozhledny, možností napojení na komunikace, případně i na inženýrské sítě. V úvahu bylo třeba vzít také vzletové dráhy přerovského letiště. Maximální vhodná výška stavby je asi 25 až 30 metrů. To ale zcela dostačuje, aby byl návštěvníkům umožněn unikátní výhled po velké části střední Moravy. Kvůli údržbě a souladu s krajinou by byla vhodná ocelová nosná konstrukce s dřevěnými prvky. Odhadovaná cena takové stavby se pohybuje mezi 5 až 8 miliony, záleží na způsobu provedení, výšce a umístění v krajině. 

 

red

Reklama

LEŽÁKOVA AUTOŠKOLA PŘEROV

Katalog firem » Vzdělávání » Autoškoly

Provádíme výcvik skupin AM, A1, A, B, B+E, C, C+E, D, D+E a T, kondiční jízdy. Poskytujeme studentské, věrnostní a skupinové slevy. Jsme akreditované školící středisko pro školení řid...