Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.6 °C

Regionální výstava na výstavišti nabídla nejen opeřence, zvířátka a kapely, ale i možnost nahlédnout, jak je to s chovem exotických ptáků

Zprávy z regionu

4.6.2024

Autor: hcz

Český svaz chovatelů Přerov uspořádal o víkendu 1. a 2. června 2024 regionální výstavu drobného zvířectva. Součástí dvoudenní akce, která probíhala střídavě za slunného a deštivého počasí, byly i farmářské trhy. Doprovodný program byl opravdu bohatý, nechyběla přednáška o exotických opeřencích a na podiu se střídala jedna kapela za druhou. K dobrému jídlu a pivu hrály Smokie revival, Argema, Penzistor, Pirillo a v nočních hodinách Elán revival.

Areál výstaviště zaplnila zvířata. "Návštěvníci mohou obdivovat 136 králíků, 104 kusů holubů a ve 42 voliérách tady máme 95 kusů drůbeže. V 50 voliérách je pak exotické ptactvo a na programu je i přednáška pana Bartošky o chovu papoušků," prozradil předseda chovatelů Jiří Koláček.

Přednáška byla opravdu poutavá, návštěvníci se dozvěděli spoustu zajímavostí o chovu papoušků. Seznámili se s nejmenšími papoušínky vrabčími, kteří umí rozpoznat geometrické tvary. Chovatel, který se věnuje chovu papoušků 46 let a do Přerova přivezl svou expozici 36 exotických ptáků, také prozradil, že jeho papoušek senegalský, který má 17 let, zvítězil na Mistrovství Evropy.

V jeho expozici nechyběly ale ani ajmary pruhované, které mají největší oči a spí hlavou dolů jako netopýři a patří mezi nejtišší papoušky. K vidění byli i amazoňané - kubánský, haitský a australští - loriové, kteří opylují květy, nebo nejčastěji chovaní papoušci - andulky, které se dožívají až 15 let. Zajímavostí také bylo, že se amazoňané dožívají až 70 let a Ara zelená se dokonce prokazatelně dožila až stovky.

Kromě chlupáčů a opeřenců byla na programu i spousta dalších aktivit. Kolotoče, králičí hop a pro milovníky dobré muziky kapely Smokie revival, Argema, Penzistor, Pirillo a Elán revival.

"Na zvířátka jezdíme na výstaviště s dětmi každým rokem. Tentokrát jsme se ale fakt moc těšili, jen to počasí moc nevyšlo. Vždycky se podíváme na zvířátka a dnes jsme si zašli i na poutavou přednášku o papoušcích. Už teď nás děti přemlouvají na nějakého opeřence. No uvidíme. Necháme si to se ženou ještě projít hlavou a nejspíš dětem pořídíme k dnešnímu svátku (Den dětí) nějakou andulku," prozradil Pavel Kučera z Prostějovska.

 

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku(dle domluvy), bezbariérový vstup.Změna prac. doby během prázdnin:PO-PÁ 8:30-16:30