Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přerovští radní apelují na ministra zdravotnictví, aby změnil podmínky testování

Zprávy z regionu

16.4.2021

Autor: red

Radní města Přerova zaslali apel ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi. Nabádají ho, aby přehodnotil současný způsob testování žáků ve školách a školkách i podmínky nošení roušek v průběhu vyučování.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos

Požadují, aby školská zařízení dostala od státu uživatelsky přívětivější testy, než jaké mají v současné době k dispozici – a také spolehlivější. "Osobní zkušenosti z prvních dnů nám ukazují problém zejména u mladších dětí, které stěží zvládají proces testování i za pomoci dospělé osoby. Potýkají se především s uzávěrem lahvičky, s takzvaným pufrem, který se jim nedařilo otevřít. Problematické je i kapátko, které při stisknutí plastového obalu vypadává," shrnuje v dopise náměstek přerovského primátora Petr Kouba postřehy z prvních dvou testovacích dnů tohoto týdne. Navrhuje ministrovi, aby děti mohly buď provádět testování v domácím prostředí, nebo aby školy dostaly takzvané plivací testy, které jsou jednodušší na obsluhu. Možné řešení situace vidí v plošném zavedení RT-PCR testů ze slin jedenkrát týdně.

Zároveň radní v dopise vyzývají ministra zdravotnictví, aby vydal jednotné závazné stanovisko, že ředitelé škol mají akceptovat, vyžadují-li si rodiče nahrazení fasovaného testu jiným certifikovaným testem, který si zakoupí na své náklady. Dosud totiž platí pravidlo, že je na zvážení ředitelů, zda rodičům s jiným testem vyhoví či nikoli.

Další bod dopisu se týká roušek. Radní se většinově shodli na tom, že není vhodné, aby zdravé děti s potvrzeným negativním testem absolvovaly v blížícím se teplém počasí výuku v respirátoru či chirurgické roušce. Upozorňují na to, že by žákům mohly komplikovat život dýchací potíže nebo problémy se soustředěním. "Žádáme proto ministerstvo o soulad se systémem rozvolňování napříč jednotlivými oblastmi. Věřím, že zdravý duševní a fyzický vývoj dětí je naším společným cílem," řekl primátor Přerova Petr Měřínský.

Při druhém testování tohoto týdne, ve čtvrtek 15. dubna, byl v Přerově pozitivní jeden žák z 917. Do osmi přerovských škol mělo v ten den nastoupit 1064 dětí, nepřišlo jich 147, vlastní test si přineslo 12 školáků. Dětem přišlo s testem pomoci 120 rodičů.

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.