Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přerovský masopust se blíží

Zprávy z regionu

17.2.2020

Autor: red

Stárek se stárkou, slamák i medvěd s medvědářem. Jako každý rok, i letos do únorových přerovských ulic vyrazí masky při masopustním průvodu. Masky na jedno odpoledne převezmou právo nad městem, projdou ulicemi, pozlobí, ale také přitáhnou do města zvědavé diváky.

Masopust je tradiční svátek, který našim předkům zvěstoval čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Fašank, masopust, vodění medvěda nebo ostatky se slaví po celé Moravě, svou tradiční podobu si ale zachoval především na vesnicích. V Přerově se staré hanácké masopustní zvyky snaží obnovit spolek Cukrle a Folklorní soubor Haná Přerov.

Masopust musí začít předáním práva nad městem, jinak by masky do ulic vůbec nesměly. Jestli masopustní chasa slíbí, že bude právo nad městem hlídat, pořádek dodržovat, chránit a neposlušnost trestat, předá jim primátor symbolické masopustní právo. Nebyla by to Haná, kdyby k takové události nepatřily koláče a kalíšek slivovice.

Masky se pak vydají na obchůzku městem, doprovodí je housličky, basa a živá hudba, zastaví se u několika domů, budou zpívat a vyvádět masopustní taškařice. "Hlavní postavou masopustu je sice stárek, který přebírá od starosty právo, neméně důležitý je ale medvěd s medvědářem. Medvěd tropí hlouposti a medvědář nemá celý den na práci nic jiného, než ho hlídat a usměrňovat. Slamák si sice může dělat, co chce, ale neznamená to, že ho policajt nemůže usměrnit "ferulou" za nějaký přečin," představuje masopustní masky členka souboru Haná Magda Barboříková. "Mezi tradiční masky patří žid, cikán s cikánkou, bába v nůši nebo smrtka, před kterou se má každý na pozoru."

Zatímco v loňském roce mělo největší úspěch růžové prasátko se šesti barevnými podprsenkami, letos chystají krojovaní Hanáci masku ještě lepší. Prý se ale budete muset nechat překvapit. Masopustní průvod vychází z náměstí TGM v sobotu 22. února v 9:00.

Více informací: www.hanaprerov.cz

red

Reklama

Galerie města Přerova

Katalog firem » Kultura » Galerie

Komorní prostředí Galerie města Přerova prezentuje od února 2010 výtvarnou tvorbu Přerovska a dává prostor i výstavám souvisejícím s historickým vývojem města. Bezmála 14 tisíc př...