Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 4.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přerovský magistrát bude mít nový archiv

Zprávy z regionu

1.8.2019

Autor: red

Nová spisovna přerovského magistrátu se začala tento týden budovat v řadové uliční zástavbě – v domě s adresou Jasínkova 17, který tu stojí od roku 1965. Po přebudování objektu tu bude usazen pojízdný regálový systém, do něhož následně poputují archivní spisy. Rekonstrukce přijde město na 11,5 milionu korun, dotace ze státního rozpočtu může činit 1,5 milionu korun.

Foto: Archiv magistrátu

Přízemní budova naposledy sloužila pro odbor školství, několik let je ale už prakticky nevyužívaná. "Stavební firma se v příštích dnech pustí do bouracích prací, protože bude třeba změnit vnitřní dispozice, takže se budou bourat podlahy i příčky. Pak přijde na řadu statické zajištění, neboť objekt je narušen," sdělila náměstkyně primátora Hana Mazochová. Projekt počítá rovněž s novou elektro i vodoinstalací, bude tu nová vzduchotechnika i zabezpečovací a tísňový systém. Kolejnice regálového systému se bude montovat přímo do podlahy.

Přerovský magistrát má v současné době tři archivy. na Smetanově 7 je kapacita spisovny 370 metrů dokumentů, a ta je už z více než 80 procent vytížena. Spisovna v Hranické ulici 14 má kapacitu 492 metrů a je skoro z 90 procent využita. Ve spisovně v Bratrské 34 je kapacita ještě menší. A chybí prostory pro spisovnu stavebního úřadu, který má rozsáhlou agendu. Nový archiv je proto už nutností. "Hotový by měl být do 105 kalendářních dnů od předání staveniště – a to jsme firmě předali poslední červencový den," sdělila závěrem Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.