Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přerovská kompostárna už kapacitně nestačí

Zprávy z regionu

10.9.2019

S rozšířením kompostárny, která zpracovává biologicky rozložitelný komunální odpad z domácností Přerovanů, začnou koncem měsíce září místní technické služby. Současná, tři a půl roku stará kompostárna, je už pro město malá a nestačí zpracovávat všechen bioodpad z hnědých nádob.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos

Kompostárna, která se nachází na území skládky v místní části Žeravice, byla zkolaudována koncem roku 2015 a její kapacita byla projektována na 2 a půl tisíce tun bioodpadu ročně. Plný provoz kompostárny byl zahájen na jaře roku 2016, ovšem už koncem toho roku bylo jasné, že je třeba zvýšit kapacitu – a to na 3 a půl tisíce tun bioodpadu na rok. Jenže se ukázalo, že ani tohle navýšení nestačí. Proto vznikl nový projekt na rozšíření kompostárny, která by měla mít už začátkem května příštího roku kapacitu 6 tisíc tun bioopadu ročně. Rozšíření znamená nutnost vybudovat další zpevněné plochy na uložení odpadu a postavit železobetonové boxy, které budou sloužit k dozrávání kompostu.  Zvětšení kompostárny přijde technické služby na 13 milionů 475 tisíc korun, přičemž dotace ze Státního fondu životního prostředí bude činit 3 miliony 369 tisíc korun.

Ovocný a zeleninový odpad, kávové a čajové zbytky, posekanou trávu, listí, větvičky, třísky, piliny, hobliny či kůru sbírají do hnědých nádob, rozmístěných po městě, sami obyvatelé města. Odměnou jim je pak kompost, který si mohou od jara do konce podzimu za symbolickou cenu od technických služeb koupit a hnojit jím své zahrádky. V Přerově je v současné době 424 kusů nádob na bioodpad.

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.