Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 16 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přerované chtějí kuličkovou dráhu, fit stezku, rozkvetlé náměstí a vzpomínku na židovskou komunitu

Zprávy z regionu

10.10.2023

Autor: red

Kuličková dráha. Fit stezka v Naučné stezce Přerovským luhem. Osázení středové části Žerotínova náměstí. Kameny zmizelých. Tyto čtyři projekty se probojovaly do finální roviny letošního participativního rozpočtu. Celkově obyvatelé města vybírali z třiadvaceti návrhů. Zvítězily ty, kterým dali při hlasování nejvíce bodů a vešly se do celkového limitu milionu a půl. Do samotného hlasování se zapojilo 1440 respondentů, nejvíce hlasujících bylo z věkové kategorie 25 až 44 let a stejně jako loni se zapojilo více žen než mužů. Vítězné projekty by se ideálně do roka měly stát součástí Přerova.

Foto: Magistrát města Přerova

Kuličková dráha s tunely, mosty a nadjezdy za 400 tisíc korun se těšila největšímu zájmu hlasujících, kteří jí přidělili 567 bodů. Tato zábavná atrakce by podle navrhovatelky mohla vzniknout u Laguny, pod skateparkem, nebo kdekoli v okolí na svažitém terénu. "Je to atraktivní a originální volnočasová aktivita pro rodiny s dětmi, která nabídne hodně zábavy za málo peněz, přitom nejsou potřeba žádné sportovní pomůcky ani speciální oblečení, pouze pytlík s kuličkami," uvedla navrhovatelka Silvie Hošková. Druhý nápad, který nezapadl, je Fit stezka, která by byla součástí Naučné stezky Přerovským luhem. Je na ni vyhrazeno 490 tisíc korun, dostala 511 bodů a autor návrhu Jaroslav Krejčí přišel s touto vizí: "Na části Naučné stezky Přerovským luhem, mimo Žebračku, vybudovat Fit stezku s dvanácti až šestnácti stanovišti. Fit stezka je propojení běhu, cvičení a vzdělávání na čerstvém vzduchu pro celou rodinu. Nezbytnou součástí stezky jsou informační tabule, včetně uvedených zajímavostí a hádanek pro děti." Třetí příčku v zájmu Přerovanů obsadil nápad osadit květinami Žerotínovo náměstí. "Středová část by byla osázena trvalkami a letničkami, vytvořeny by byly cestičky z mlatu a umístěny lavičky," popsala svůj návrh za 500 tisíc korun Martina Trojková. Hlasující její vizi podpořili 446 body. Do čtveřice vítězných návrhů se dostaly i kameny zmizelých, které budou na Žerotínově náměstí a v jeho okolí, kde před válkou žila početná židovská komunita. "Ve spolupráci s Muzeem Komenského by byla vytipována tři místa, na která by bylo vhodné kameny zmizelých položit. Jedná se o dlažební kostky s mosazným povrchem, vsazené do chodníku před domy obětí holokaustu a nacistického režimu. Kostky s nápisem na horní mosazné desce vybízejí kolemjdoucí, aby se zastavili, sklonili se k jménu oběti vyraženému na kostce a připomněli si tak její památku," popsala svůj návrh Marie Sehnálková. Kameny zmizelých mají přijít na 100 tisíc korun a z celkového hodnocení projektů si odnášejí 435 bodů.

red

Reklama

Technické služby města Přerova

Katalog firem » Služby

Našimi hlavními úkoly je postarat se o čistotu města, údržbu zeleně, svozu odpadu, osvětlení města a odstraňování následků zimy. Dále provozujeme pohřební službu, která má samosta...