Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přerov nabídne jedinečnou venkovní expozici kovu nasvětlenou pro noční prohlídky

Zprávy z regionu

3.6.2020

Autor: red

Kované obličejové masky proti koronaviru a jejich návrhové skici z výtvarného ateliéru multifunkčního umělce Ondřeje Gély z Milostovic na Opavsku zaplní od poloviny června Galerii města Přerova. Vystaveny budou společně s velkými exteriérovými kovanými skulpturami z autorské dílny uměleckého kováře Michala Ptáčka ze Starého Jičína.

Umělecký kovář Michal Ptáček u rozpálené výhně v kovárně pod hradem ve Starém Jičíně dokončuje poslední plastiku na přerovskou výstavu.

Foto: Pavel Ondrůj

Spojujícím prvkem obou autorů pak bude jejich společně vykovaný obří objekt Vesmírná brána, jenž by mohl symbolizovat všemi toužebně očekávaný návrat od epidemie k běžnému životu. Odtud i název výstavy KOV(ID) 2020, přesmyčka mezi oficiálním názvem smrtícího viru COVID – 19 a identitou, která se v použitém kovu skrývá - KOV(ID). Galerie města Přerova zároveň prvně ve své desetileté historii zve návštěvníky k venkovní výstavě.

Prstenec o počtu dvou set žeber začali kovat Ondřej Géla a Michal Ptáček společně před třemi lety při srpnovém úplňku a dokončili ho o několik dnů později při meteorickém roji. Cílem bylo uspět na mistrovství světa v uměleckém kování v Itálii. Není náhodou, že dílo zapadá do jejich kosmického cyklu a nazvali jej Vesmírná brána. 

"Velkou outdoorovou instalaci jsem se rozhodla realizovat po zvážení situace, kdy chceme návštěvníkům nabídnout možnost nových kulturních zážitků a zároveň maximalizovat hygienický komfort v současných podmínkách. Kdo nebude chtít navštívit interiér galerie, může se pokochat venku obřími kovanými plastikami, které budou rozesety na nádvoří galerie i po celé rozloze zámeckého příkopu, jímž disponujeme," uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Sochy lidí či zvířat, pavoučí rodina nebo abstraktní objekty budou dokonce speciálně nasvíceny pro možnosti nočních prohlídek. "Areál budeme na noc zamykat, ale od kované brány z Horního náměstí či ze zámeckého mostu shora budou skulptury pohledově dostupné a viditelné. Dominovat tomuto nápadu by měla funkční kovaná lampa Ondřeje Gély, která nasvítí romantický mostní oblouk," dodala Galová.

 

Výtvarník Ondřej Géla představuje ve svém ateliéru v Milostovicích na Opavsku svoji funkční lampu z kovaných článků, evokujících řetězení přírody, která bude nasvětlovat zámecký oblouk před galerií.

Foto: Pavel Ondrůj

Původní záměr s výstavou však, jak sama podotýká, měla Galová mnohem jednodušší. "Hodlala jsem Přerovanům nabídnout možnost venkovních prohlídek, sama mám stále hluboký respekt z možného přenosu nákazy, proto jsem chtěla eliminovat běžný návštěvnický režim ve vnitřních prostorách galerie. Když jsem ale vstoupila do ateliérů a měla možnost pobýt u kovářských výhní obou nadaných mladých výtvarníků, nemohla jsem jinak, než odprezentovat i drobné objekty pocházející z kovadliny Michala Ptáčka ve vnitřních vitrínách nebo návrhové črty obličejových masek Ondřeje Gély, kterých bude v pískových paspartách k vidění na stěně galerie hned třináct," vysvětlila Galová. Z původního záměru venkovní instalace kovu v zámeckém příkopu se tak stal velký výstavní projekt, spojující tvorbu dvou autorů, propojující formou i obsahem venkovní i vnitřní prostory a zároveň poskytující i rekordně rychlou výtvarnou odpověď na pohnutý stav světa, v němž se ocitáme.

Výstava bude otevřena bez veřejné vernisáže, termín předpokládané srpnové derniéry bude upřesněn.

 

red

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: Hotel Novotel Marsa Alam 5* 7.4. - 14.4. 2024 z Prahy za 10.990 Kč

Kanárské ostrovy - Fuerteventura: Hotel Occidental Jandía Playa 4* 4.4. - 11.4. 2024 z Prahy za 17.990 Kč

Vietnam: Melia Vinpearl Phu Quoc 5* 4.4. - 12.4. 2024 z Prahy za 23.890 Kč

Arabské emiráty: Doubletree by Hilton Resort & Spa Marjan Island 5* 1.4. - 9.4. 2024 z Prahy za 23.990 Kč

Omán: Fanar Hotel & Residences 5* 3.4. - 10.4. 2024 z Prahy za 27.980 Kč

Egypt - Hurghada: Amarina Abu Soma Resort 5* 5.4. - 12.4. 2024 z Prahy za 11.490 Kč

Senegal: Riu Baobab 5* 5.4. - 13.4. 2024 z Prahy za 22.490 Kč

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA