Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 12.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Před galerií vyrostly plastiky a objekty dřevosochaře Václava Lemona

Zprávy z regionu

14.5.2021

Autor: red

Umělecký řezbář Václav Lemon vystavuje dřevěné plastiky a objekty v zámeckém příkopu před Galerií města Přerova na Horním náměstí. Sochy nabízí netradiční venkovní podívanou, která byla nasvětlena také pro noční vidění. K dispozici tak je díky průhledům ze zámeckého mostu nebo od kované brány před galerií po 24 hodin denně.

Plastiky a objekty dřevosochaře Václava Lemona

"Během výstavy chystáme netradiční doprovodnou akci, tzv. speedcarving, tedy show motorovou pilou s ukázkou "rychlořezby" nového objektu. Termín upřesníme dle vývoje epidemiologické situace. Je možné, že speedcarving spojíme v průběhu léta s derniérou výstavy," nastínila plány organizátorů kurátorka výstavy Lada Galová.

Prostějovský rodák Václav Lemon absolvoval obor umělecký řezbář se zaměřením na řezbářské práce a Vyšší odbornou školu uměleckých řemesel v Brně. V současné době se věnuje autorské tvorbě soch a objektů do interiéru i exteriéru. Jeho hlavním motivem jsou zejména ženská těla. "Středem pozornosti, inspirací a předmětem mé tvorby je především žena. Snažím se zachytit její eleganci, krásu, šarm a dokonalost," uvádí ke své tvorbě autor. Mimo autorskou tvorbu se zabývá především výrobou dřevěných, ledových a pískových soch na přání zákazníka, vystupuje na soukromých i veřejných akcích. "Jsem spolupořadatelem několika sochařských sympozií v Čechách i na Moravě a má díla můžete vidět na mnoha místech naší republiky," dodává dřevosochař Lemon. Z materiálu používá pro exteriérové potřeby nejraději dub, akát a jilm, pro interiérové plastiky má oblíbenou třešeň a ořech.

"K vidění jsou vedle více než dvoumetrových soch také menší objekty s příznačnými názvy jako Lentilka nebo Spálené světy. Vyšší sochy reprezentují kupříkladu akátová Dáma, borovicový Anděl touhy nebo dubová Roba. Všechny exponáty jsou prodejní," přiblížila spektrum venkovní instalace vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Výstava byla zahájena bez vernisáže 13. května a k vidění bude do konce července.

Obrazobraní Radovana Langera konfrontuje starší i současnou tvorbu

Výběr z tvorby malíře, kreslíře, autora prostorových realizací, výtvarného teoretika a kurátora výstav a výtvarného pedagoga Radovana Langera nabízí Galerie města Přerova jako první výstavu po dlouhé nucené odmlce, již si vyžádala současná pandemie. Výstava Obrazobraní zahrnuje vedle rozměrných pláten pořízených olejem nebo akrylem také malou, avšak výmluvnou ukázku sochařského umu autora skrze dřevěné nebo kovové objekty.

"K vidění v galerii je retrospektivní průřez tvorbou Radovana Langera od roku 1988 po současnost. Návštěvníci tak mohou spatřit konfrontaci starších a nových věcí s důrazem na nedávno dokončená díla skrze malby, kresby i objekty," uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Ačkoli je podle ní výtvarník věhlasným vystavovatelem nejen v rámci regionu Moravy a České republiky, ale i v evropském měřítku, jedná o jeho vůbec první samostatnou výstavu v Přerově.

Olomoucký rodák Radovan Langer žije a tvoří v Hranicích. Výtvarník má za sebou velké množství kolektivních autorských výstav doma i v zahraničí. Jeho díla jsou zastoupena v soukromých sbírkách v Belgii, Itálii, Holandsku, Německu, Ukrajině, Jihoafrické republice a samozřejmě i doma v České republice. Od roku 1991 je členem Unie výtvarných umělců Olomoucka a od roku 2000 také čestným občanem holandského města Voorburg.

Umělec absolvoval studia na Katedře výtvarné teorie a výchovy Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, vystudoval Státní grafickou školu v Lipsku, odborné vzdělání nabyl i v USA nebo v Itálii. Na svém kontě má přes 30 individuálních a více než 100 kolektivních výstav po celém světě.

Výstava v Galerii města Přerova byla zahájena 13. května bez vernisáže, je prodejní a potrvá do konce července.

red

Reklama

OPTIKA ROZEHNALOVÁ

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Rodina Rozehnalová vede svou firmu už od roku 1991 - to je více než 20 let cenných zkušeností a praxe. Celá rodina je vzdělaná v oblasti optiky a práce je zároveň jejich koníčkem. Většinu ...