Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 7.9 °C

Před 80 lety se narodil Lubomír Pleva, vynikající hráč na foukací harmoniku

Kultura

30.7.2009

Autor: žah

Lubomír Pleva, rodák z Grygova u Olomouce, čtyřnásobný mistr světa ve hře na foukací harmoniku, fenomenální hudebník a virtuos, který povýšil harmoniku na koncertní nástroj by 31. července oslavil své osmdesáté narozeniny.

Tento vynikající muzikant byl ve hře na foukací harmoniku, kterou dovedl k dokonalosti samouk. Začal hrát v šestnácti letech. Ve svém repertoáru měl skladby všech žánrů. Hrál klasiku, jazz a swing. Nebránil se však ani hudbě populární. Lubomír Pleva vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Působil jako středoškolský profesor v Přerově, byl primášem cimbálové muziky, spoluautorem učebnic Foukací harmonika a stal se jedním z nejuznávanějších hráčů na foukací harmoniku na světě.
Hrál s předními československými orchestry, spolupracoval s rozhlasem a televizí, často vystupoval v zahraničí. Když na jednom zahraničním turné přidal svůj vlastní dodatek ke Corelliho skladbě, napsal o něm místní tisk, že "překročil technické možnosti nástroje".
K nejvýznamnějším okamžikům jeho kariéry patřil rok 1991, tehdy vystoupil na závěrečném galakoncertu v Detroitu v USA. Byl vybrán do poroty obnoveného mistrovství světa, které se konalo ve Spojených státech.
Naposledy vystoupil Lubomír Pleva před přerovskými diváky několik měsíců před smrtí. Bylo to při křtu CD Přerovské nocturno na oslavě 40. narozenin Academic jazz bandu. Lubomír Pleva zemřel po dlouhé a těžké nemoci 1. srpna 1998, den po svých 69. narozeninách.

žah

Reklama

Sportovní centrum Mlýn

Katalog firem » Sport » Sportovní zařízení, centra

Moderní fitness centrum s největší cardio zónou, squash, badminton, velká nabídka skupinových cvičení, dětský koutek, kulečník, ping-pong