Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Poklepem na základní kámen byla dnes zahájena dostavba posledního úseku D1

Zprávy z regionu

20.12.2022

Autor: red

Historickou událostí pro Přerov bylo dnešní slavnostní zahájení stavby dálnice D1 Říkovice – Přerov. Na chybějící desetikilometrový úsek této komunikace čekalo město dvacet let. Dnešním poklepáním na základní kámen byla stavba oficiálně zahájena. "Po mnoha problémech začíná stavba, která propojí Přerov, Brno a Ostravu a stane se klíčovou tepnou České republiky," řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Foto: Magistrát města Přerova

Cesta k dnešnímu dni byla dlouhá a složitá. Už v roce 1991 byly provedeny první studie vedení dálnice D47, tedy dnešní D1. V roce 1998 poslali zastupitelé dopis ministru dopravy s urgencí, aby stavba dálnice byla co nejdříve zahájena, neboť město trápí katastrofální dopravní situace. Ministr tehdy přislíbil zahájení stavby v roce 2002. Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl konstatoval, že příprava stavby byla extrémně složitá a řadí se k těm nejkomplikovanějším, se kterými se setkal.

Po více než dvaceti letech se tedy konečně zahajuje dostavba posledního úseku dálnice, který tvoří také obchvat Přerova. "Městu se zásadně uleví od tranzitní nákladní dopravy a zvýší se jeho atraktivita pro případné investory," řekl primátorův náměstek Tomáš Navrátil. Přerovský radní Michal Zácha, který je náměstkem hejtmana Olomouckého kraje a má v gesci dopravu, zdůraznil, že se nová stavba zcela jistě pozitivně podepíše na kvalitě života v Přerově i na životním prostředí města. Podle něj je také důležité zmínit, že jde o vítězství v dlouholetém boji na úrovni města, kraje i státu.   

Stavba čtyřpruhové dálnice by měla být zprovozněna v roce 2025 a stát za ni zaplatí 6,922 miliardy korun. Čítá deset kilometrů a sto metrů, její součástí jsou tři mimoúrovňové křižovatky, pět protihlukových stěn, tři opěrné zdi a několik mostů v celkové délce 1 907 metrů. "Věřím, že za tři roky se tu sejdeme, abychom přestřihli pásku a pustili na novou komunikaci dopravu. Občané Přerova a řidiči musejí být trpěliví, protože stavba přinese zvýšenou dopravu. Musíme na ni přivézt 5 milionů tun materiálu a 20 tisíc tun oceli," uvedl za firmu Strabag ředitel Jan Hýzl.   



red

Reklama

Technické služby města Přerova

Katalog firem » Služby

Našimi hlavními úkoly je postarat se o čistotu města, údržbu zeleně, svozu odpadu, osvětlení města a odstraňování následků zimy. Dále provozujeme pohřební službu, která má samosta...