Reklama

Středa 2. října 2024, svátek má Olívie, venku je 11 °C

Pivovary ze skupiny Pivovary CZ Group slaví medailové úspěchy

Zprávy z regionu

25.9.2024

Autor: red

Pivovary Zubr a Litovel ze skupiny Pivovary CZ Group opět potvrdily kvalitu svých piv, když uspěly na degustační soutěži České pivo, kterou každoročně organizuje Český svaz pivovarů a sladoven. První místo získalo pivo Zubr Gold v kategorii výčepních piv, bronz si odváží nealkoholické pivo Litovel Řezaný citron.

Vyhlášení odborné soutěže o nejlepší česká piva probíhá v rámci Svatováclavské slavnosti na počest sv. Václava, patrona všech pivovarníků. Nezávislá porota piva hodnotí v několika kategoriích a naše pivovary každoročně obsazují první příčky. Ocenění si na pódiu převzali sládci jednotlivých pivovarů. Za Litovel Petr Kostelecký, který slaví letos ve funkci sládka 30 let, a za Zubr nový sládek Vojtěch Grecman.

Pivovary si zakládají na klasických výrobních postupech a tradičních technologiích, kdy pivo kvasí na otevřené spilce a dlouho leží v ležáckém sklepě, aby získalo svoji jedinečnou chuť, plnost a dobrou pitelnost. "Za oceněními našich piv stojí také vybrané místní suroviny a pečlivý přístup. Máme velkou radost z toho, že se naše piva těší oblibě u konzumentů i odborníků a dlouhodobě slaví úspěchy na prestižních soutěžích v Česku i ve světě," komentuje úspěch Nataša Rousková, která po předání "sládkovského žezla" Vojtěchu Grecmanovi nově působí jako vrchní sládek všech pivovarů skupiny Pivovary CZ Group.

Úspěch večera podtrhlo uvedení pedagoga a emeritního sládka pivovaru Litovel Miroslava Koutka do Síně slávy českého pivovarnictví. Jeho jméno je celoživotně spojeno s pivovarem, kde byl Miroslav Koutek úspěšným sládkem dlouhých třináct let. Svými aktivitami upevňuje prestiž českého pivovarnictví, věnuje se vzdělávání mladých budoucích pivovarníků, nebo rozšiřuje povědomí o historii pivovarnictví, a to nejen u studentů, ale i u široké veřejnosti. Mimo jiné stál i u zrodu piva Litovel Moravan.

Zubr Gold
Světlé pivo zlaté barvy s hustou pěnou, vyznačující se střední zaokrouhlenou plností a silnějším dobrým řízem. Charakteristickým znakem je střední intenzita hořkosti s jemným, harmonickým charakterem, vyrovnaně spojující chuť sladu a chmele.

Litovel Řezaný Citron
Míchaný polotmavý nápoj, který vznikl mistrným řezem z nealkoholického Černého citronu a nealkoholického piva Litovel FREE. Nevšední kombinace vůní sladu a citronu, sytě jantarová barva, výrazná svěžest spolu se sníženým obsahem kalorií o 33% dělají tento nápoj jedinečným.

Soutěž České pivo
Tradiční prestižní odborná soutěž České pivo se letos konala po dvaadvacáté. Pořádá ji Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. V letošním roce se soutěžilo celkem v šesti kategoriích: světlé ležáky, 11% světlé ležáky, světlá výčepní piva, tmavá piva, nealkoholická piva neochucená a nealkoholická piva ochucená. Vedle vyhlášení výsledků soutěže České pivo jsou během Svatováclavské slavnosti také uváděny významné osobnosti do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství za celoživotní přínos oboru a je udělována Cena českého sládka F. O. Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím v ČR.

red