Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 16.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ořez dřevin v Michalově potrvá do poloviny prosince. Ve městě probíhá i výsadba 174 stromů a 643 keřů

Zprávy z regionu

9.11.2022

Autor: red

Bezpečnostním a zdravotním ořezem prochází od dnešního dne dvacítka stromů v Michalově. Zástupci Technických služeb města Přerova upozorňují návštěvníky parku, aby po dobu prací, které mají být ukončeny v polovině prosince, dbali zvýšené opatrnosti. Ořezávány jsou především dřeviny na pobytové louce, v blízkosti dětských hřišť a komunikací.

Park Michalov

"Provádí se zdravotní řezy, které mají zlepšit zdraví stromů. Ať už se jedná o zásahy v koruně odstraňující nevhodně rostoucí či odumírající větve napadené houbami a škůdci, nebo o ošetření starých poranění stromů. Dále se provádějí bezpečnostní ořezy, které řeší suché větve. Dřevinám také odlehčíme od jmelí a ochmetu," sdělila vedoucí provozu zeleně technických služeb Martina Haluzíková. V Michalově se nachází 1580 dřevin, část z nich prochází podle jejich aktuálního stavu na jaře a na podzim ořezem. Za letošní podzimní práce, které vykonává odborná arboristická firma pomocí stromolezecké techniky, zaplatí město 100 tisíc korun.

Kromě toho probíhá v těchto dnech na území města a místních částí náhradní výsadba po pokácených stromech. "Pokud to uložení inženýrských sítí dovolí, tak jsou náhradní výsadby navrhovány a vysazovány převážně v místech, kde se muselo kácet," předeslal náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal. Do země jde 174 stromů jako jsou lípy, javory, platany, muchovníky, ambroně, jírovce či švestky, a 643 keřů. "Druhy jako platan, javor červený či ambroň byly navrženy k výsadbě, s ohledem na zvýšení druhové rozmanitosti a měnící se klimatické podmínky, v intravilánu města.  Například ambroň není příliš náročná na pěstební podmínky a je to poměrně malý strom, který odolává městskému prostředí a na podzim se jeho listy krásně zbarví do červena. Naopak v extravilánu se snažíme vracet původní a ovocné druhy dřevin. Jako příklad mohu uvést výsadbu švestek v Kočířích,“ upřesnil náměstek Dohnal. Nákup dřevin přijde město na 535 tisíc korun.

Péče o zeleň má v Přerově i další novinku. Před třemi týdny bylo v Michalově vysázeno 710 růží – růžovofialových, bílých, červených a oranžových. Nahradily původní druhy růží, které byly v této části parku už dvě desítky let a byly přestárlé, proto bylo nutné provést komplexní výměnu. Nové růže jsou čerstvě vysazeny v blízkosti kovové konstrukce altánu, na níž budou následně navedeny. Druhá část kruhu je rozdělena na osm pravidelných trojúhelníkových výsečí, které budou osázeny polyantkami v různé barevné variaci. Druhy Purple Siluetta, Petticoat, Black Forest Rose a Firebird byly vybrány i z důvodu, že nevyžadují téměř žádnou chemickou ochranu a navíc nepodléhají černé skvrnitosti ani dalším nemocem. 

red

Reklama

Atalian

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Standardní pravidelný úklid nabízíme pro kancelářské i průmyslové prostory, potravinářské provozy, obchodní centra, hypermarkety, zdravotnické prostory, logistická centra ap. Pro každéh...