Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oprava střechy farního kostela je v polovině

Zprávy z regionu

30.5.2022

Autor: red

Oprava střechy kostela svatého Vavřince má být ze strany města podpořena dotací ve výši 350 tisíc korun. Radní už tuto částku schválili, v červnu o ní ještě budou hlasovat zastupitelé. Střecha svatostánku se po částech opravuje už čtyři roky a také v minulosti na ni město přispívalo.

Foto: Magistrát města Přerova

Oprava je rozdělena na etapy. Po dokončení této, v pořadí čtvrté, bude provedeno 60 procent z celkového objemu prací. Nejde jen o výměnu střechy, ale i některých prvků krovu. Oprava střešního pláště přijde na 11 milionů korun a město se k ní finančně hlásí. První částku ve výši 120 tisíc, která částečně pokryla náklady na projektovou dokumentaci, poslalo na účet farnosti v roce 2018. V letech 2019, 2020 a 2021 putovala do rekonstrukce z městské pokladny každoročně suma 350 tisíc. Na novou střechu přerovského farního kostela, která je financována z církevních zdrojů, posílá peníze z tzv. havarijního programu také Ministerstvo kultury, které pro čtvrtou etapu přislíbilo částku ve výši 400 tisíc korun. Hlásí se k ní i Olomoucký kraj. Ten pro letošek na tuto akci uvolnil z dotačního programu na obnovu kulturních památek Olomouckého kraje 360 tisíc.

Kostel svatého Vavřince je součástí ochranného pásma městské památkové zóny. Byl postaven v roce 1256, v letech 1722 až 1732 prošel rozsáhlou barokní přestavbou, která mimo jiné znamenala i změnu původní orientace a jeho rozšíření. Přístavbou kaple Božího hrobu a novobarokní předsíně hlavního vchodu z let 1910 až 1912 byl svatostánek opět rozšířen.  Zastřešení kostela je provedeno systémem sedlových a zvalbených střech krytých pálenou střešní taškou typu bobrovka. Součástí je i hranolová dvoupatrová věž zastřešená cibulí s lucernou a makovicí.

 

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.