Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 12.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Od první chvíle provází životem miminka Nemocnice Přerov háčkované chobotničky

Zprávy z regionu

21.1.2020

Autor: red

Více než 820 barevných háčkovaných chobotniček ročně vloží zdravotníci Nemocnice Přerov do postýlky všem novorozencům, kteří přijdou na svět v jejich porodnici. Chobotničky navozují dětem pocit bezpečí, připomínají jim pobyt v bříšku a zklidňují je. Hračky pletou seniorky z celého Přerovska a slouží i jako památka z porodnice.

Háčkovanou chobotničku dostává v porodnici každé narozené miminko. "Chapadla chobotničky připomínají pupeční šňůru, kterou si dítě drží v ručičce a mělo by jej to zklidnit. Jako dárek je rozdáváme všem novorozencům, ovšem občas háčkovanou hračku dostanou i jejich starší sourozenci, aby jim to nebylo líto," říká Eva Hradilová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice Přerov a dodává, že od kolegyně z dlouhodobě intenzivní péče dostávají i jiná háčkovaná zvířátka a další hračky, které putují k pacientům na dětské oddělení nemocnice.

Plést chobotničky, nebo se zapojit darováním nepotřebné vlny, může každý. "Zveřejnili jsme výzvu, aby nám lidé darovali nepotřebnou vlnu na novorozenecké oddělení v rámci akce Daruj klubíčko. Nosí ji zaměstnanci, dobrovolníci a anonymní dárci, kteří občas připojí také hotovou chobotničku, za což moc děkujeme. Do samotného háčkování se zapojují naše babičky, kamarádky i tchýně, z nichž jedna je dokonce rekordmanka, ale pomáhají nám také seniorky z klubu Pohoda v Lipníku nad Bečvou," doplňuje Hradilová s tím, že vlnu, která není vhodná k háčkování, daruje speciální škole v Lipníku nad Bečvou.

red