Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 20.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

O Smrtné neděli jsme se v Přerově rozloučili se zimou

Zprávy z regionu

26.3.2023

Autor: hcz

I když se zima podle předpovědí hned tak nebude chtít vzdát své vlády, dětem z Dětského folklorního souboru Trávníček se to podařilo. Smrtná neděle, která letos připadla na 26. března, se vydařila. Sluníčko pěkně svítilo a davy Přerovanů si vynášení smrtky s tradičním rituálem vhození morany do řeky Bečvy nenechaly ujít.

"Smrt jde z města, potokem je cesta, však my tu smrt sprovodíme, do vody ju my hodíme…" Tato říkanka v podání členů Dětského folklorního souboru Trávníček se nesla v neděli dopoledne ulicemi Přerova. 

Vynášení smrtky je pohanským zvykem, který symbolizuje končící zimu a příchod jara. Smrtka nebo taky "Morana" je slaměná figura oblečená v ženských šatech. V minulosti bylo vynášení Morany výhradně dívčím zvykem. "Letos vynášíme smrtku tady v Přerově asi po jedenácté. U nás na Hané se smrtka topí, zatímco v jiných oblastech se pálí a vyhazuje," prozradila vedoucí souboru Trávníček Dagmar Bouchalová.

Průvod krojovaného dětského souboru Trávníček za doprovodu "tetek" z folklorního souboru Haná Přerov zamířil jako obvykle od sídla spolku Cukrle kolem řeky Bečvy, směrem k Žerotínovu náměstí přes Horní náměstí, potom úzkou fortnou dolů ke Katovně a odtud přes lávku až ke břehům řeky Bečvy, kde děti smrtku nejprve odstrojily, a potom ji hodily do Bečvy.
Po odstrojení a vhození do vody děti naházely za smrtkou výfuky vajíček, které symbolizují odcházení smrti po vodě - vajíčka jsou totiž prázdná a není v nich život. "Vhozením smrtky do vody chceme přivolat jaro, zdraví a bohatou úrodu na Hané," dodala Dagmar Bouchalová.

Součástí vynášení smrti bylo také přinášení nového léta, ozdobeného zeleného stromku nebo ratolesti - letečka, na který děti navěsily barevné stužky a papírové kvítky.



 

hcz