Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nově budou plnou částku za odpad platit i vlastníci objektu k rekreaci, v němž není nikdo trvale hlášen

Zprávy z regionu

11.12.2021

Autor: red

Systém povinných poplatků odváděných do přerovské městské pokladny dozná od příštího roku změn. Některé jsou řízeny místními záležitostmi, další jsou dané změnou zákonů. K těm z první skupiny patří to, že se opět zavádí poplatek z pobytu, který hradí hosté ubytovacích zařízení – ten byl v květnu na čas zrušen kvůli covidovým úlevám. Druhou změnou je, že u poplatku za užívání veřejného prostranství se rozšířil seznam o novou ulici Pod Platany, která se nachází v Lýskách. Další změna, týkající se poplatku za odpad, je dána zejména legislativou.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos

Nově se zavádí poplatek za obecní systém odpadového hospodářství, který nahrazuje stávající poplatek za odpad. "Města a obce si mohla vybrat ze dvou možností. Buď zavést poplatek majitelům staveb podle skutečného množství jejich vyprodukovaného odpadu, což v podmínkách Přerova nelze, neboť tyto informace o odpadu nemáme. Anebo jsme mohli zavést jako dosud paušální charakter, a touto cestou se vydáváme," nastínila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Zastupitelé tento týden odhlasovali, že Přerované budou i nadále platit za odpad roční poplatek ve výši 700 korun, který je splatný vždy k 30. červnu. A tuto částku budou nově hradit také občané, kterým až dosud byla poskytnuta úleva ve výši 350 korun. Týkalo se to zejména těch, kteří na území města vlastní rekreační nemovitost, v níž nikdo není trvale hlášen. "Poplatníkem se nově stanou i právnické osoby, svěřenské fondy, podílové fondy a fondy obhospodařované penzijní společností, které na území města Přerova vlastní byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba. Až dosud se na ně ohlašovací ani poplatková povinnost nevztahovala, neboť se týkala pouze fyzických osob," vysvětlila Milena Lanžhotská z odboru ekonomiky přerovského magistrátu.

Co se týče posledního z povinných poplatků, za psy, tak ten od ledna nedozná žádných změn, majitelé budou platit stejné částky jako dosud. A Přerované se nemusejí obávat ani zvýšení koeficientu daně z nemovitosti. "Nechceme občany ještě více, v době nejen inflačního nárůstu, finančně zatěžovat," konstatovala náměstkyně Mazochová.

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.