Reklama

Úterý 19. února 2019, svátek má Patrik, venku je -0.7 °C

Nejlepšími EY Podnikateli roku Olomouckého kraje pro rok 2018 jsou tři bratři Brazzale z italského Veneta, majitelé litovelské Brazzale Moravia a.s.

Zprávy z regionu

5.2.2019

Autor: red

Společnost EY pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka a ve spolupráci s Olomouckým krajem vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2018 Olomouckého kraje. Nezávislá porota vybrala jako nejlepší v Olomouckém kraji pro rok 2018 tři italské bratry Roberta, Piercristiana a Gian Battistu Brazzale, majitele úspěšného koncernu Brazzale Moravia a.s. Jejich mléčné výrobky pod značkou Gran Moravia jsou oblíbené nejen v České republice a v Itálii.

Bratři Roberto a Piercristiano Brazzale, spolumajitelé Brazzale Moravia a.s. Bratři Roberto a Piercristiano Brazzale, spolumajitelé Brazzale Moravia a.s. Foto: Archiv pořadatele

Severoitalská rodinná značka BRAZZALE je zároveň jednou z nejstarších podnikatelských rodin v Itálii, jejich rodinné podnikání a tradiční technologie výroby sýrů sahá do 17. století. Současné obchodní a výrobní aktivity bratrů Brazzale lze ale najít i v daleké Brazílii nebo v Číně.

Nezávislá porota, které předsedal Lubomír Stoklásek ze společnosti AGROSTROJ Pelhřimov, držitel titulu EY Podnikatel roku 2017 České republiky, ocenila u bratří Brazzale především jejich pracovitost, houževnatost, důraz na rodinné hodnoty i tradiční receptury, které úspěšně spojují s nejnovějšími technologiemi a EKO výrobou. Nezanedbatelnou součástí ocenění je i jejich strategická orientace, mezinárodní podnikání i úspěch jejich obchodního modelu, který zahrnuje prodej i výrobu pod značkou BRAZZALE.

"Nemám slov, je to fantastický úspěch. Brazzale Moravia, která je v neustálém růstu, je krásným příkladem firmy, která již dosáhla cíle spojené Evropy – spolupracovat bez hranic a bariér. Rádi bychom zde poděkovali paní Martinů, našim českým partnerům, zaměstnancům a dodavatelům, bez nichž bychom nedosáhli toho, čím jsme dnes. Česká republika je bezpochyby naším druhým domovem. Úroveň zemědělství a zootechniky je zde mimořádná a společně s naší rodinnou tradicí nemáme strach z jakékoliv konkurence ve světě. Taky v Itálii jsou naše produkty známé pro svou výjimečnou kvalitu. Jsem rád, že naši zaměstnanci zde s láskou dokážou vyrobit tak skvělé italské potraviny a prodávat je v sítích našich prodejen v České republice i v Itálii," uvedl Roberto Brazzale, spolumajitel a generální ředitel Brazzale Moravia a.s. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2018 Olomouckého kraje.

"Tradice rodinného podnikání rodiny Brazzale, která začíná v 17. století, je pro nás nesmírně inspirativní. V tuzemsku podnikatelé často obtížně hledají svého nástupce v první podnikatelské generaci a našim vítězům z Itálie se předávat tradici rodinného podnikání daří již 300 let," řekla Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy. "V soutěži EY Podnikatel roku je rozhodující místo podnikání, tedy kde podnikatel vyrábí a zaměstnává. Pokud by bratři Brazzale uspěli i na celostátní úrovni, reprezentovali by pak Českou republiku na světovém finále soutěže v Monte Carlu Italové. Zda tomu tak bude, se dozvíme 5. března 2019, kdy bude vyhlášen národní vítěz v pražském paláci Žofín," dodala.

"Soutěž EY Podnikatel roku pravidelně dokazuje, že v našem regionu žijí nadaní a podnikaví lidé. Těší mě to dvojnásob, protože jejich úspěch dává energii i Olomouckému kraji, který se na podporu podnikání zaměřuje třeba tím, že buduje kvalitní dopravní infrastrukturu nebo podporuje učební obory, po kterých je na trhu práce velká poptávka," uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.

Roberto, Piercristiano a Gian Battista Brazzale, Brazzale Moravia a.s.

Rodina Brazzale patří k nejstarším producentům másla a sýrů v Itálii, výroba běží nepřetržitě od roku 1784. Bratři Roberto, Piercristiano a Gian Battista proto s nadsázkou říkají, že začali podnikat ještě před tím, než se narodili. V minulosti probíhala veškerá výroba v Itálii, ale bratři se navzdory národnímu přesvědčení, že skvělé italské potraviny nelze vyrobit mimo Itálii, rozhodli expandovat a vyrábět i v zahraničí. Trvali na tom, že Italové sice mají pro výrobu sýra nejlepší dovednosti a technologie, ale výroba je možná všude, kde jsou k tomu vhodné podmínky. Ty nejlepší po nějaké době hledání našli na Moravě. Kromě podnikatelského prostředí je zde zaujala vysoká úroveň farmářů a především kvalita mléka, které dle nich patří k nejlepším na světě. V roce 2000 v Litovli objevili maličkou sýrárnu, která se snažila vyrábět parmezán, ale neměla potřebné technologie. Zbytek rodinného klanu byl proti, oni se ale rozhodli se sýrárnou spojit a rozšířit ji. Tím položili základ společnosti Brazzale Moravia a.s.

Dnes je firma s obratem přes 2 miliardy korun ročně největší sýrárnou v České republice a přes 70 % obratu tvoří vývoz do zahraničí. Bratrům se podařilo překonat nedůvěru Italů v italské sýry vyrobené v České republice a velká část produkce se prodává na tamějším trhu. Nejznámějším výrobkem je od roku 2003 Gran Moravia, sýr typu grana, který je vyvážen do 54 zemí celého světa. V prvním roce vyrobili osm tisíc bochníků a postupně množství navyšovali, byť každý nárůst produkce znamenal velké riziko. Dnes firma vyrobí 280 tisíc bochníků Gran Moravia ročně, díky čemuž je továrna v Litovli největším závodem na výrobu sýru typu grana na světě. Kromě výroby sýrů a másla v České republice, Itálii, Brazílii a Číně se rodina Brazzale v různých zemích věnuje také zemědělství a chovu zvířat. Výrobky Brazzale Moravia jsou ceněny pro svou chuť a kvalitu a společnost je průkopníkem ve výrobě šetrné k životnímu prostředí.

Brazzale Moravia zaměstnává přes 300 lidí a bratři ve firmě udržují přátelské a rodinné prostředí. Zakládají si na osobním kontaktu se zaměstnanci a zároveň zde rozvíjí vzájemné propojení a pochopení italské a české kultury.

Bratři Brazzale se shodují, že na Moravě "zapustili hluboké kořeny". Do budoucna kromě navyšování výroby plánují rozšířit síť prodejen La Formaggeria Gran Moravia a podpořit další růst exportu. Jejich osobním cílem je pokračovat v pevné rodinné tradici, předat svým dětem lásku k mléku a výrobkům z něj a vychovat je tak, aby firmu dokázaly úspěšně vést a zachovat fungující spojení italské technologie a českých surovin.

red

Reklama

Střední škola gastronomie a služeb Přerov Šířava 7

Katalog firem » Vzdělávání » Střední školy

Restaurace Bečva Vás dnech 26. a 27. února 2019 srdečně zve na gastronomickou akci Speciality z ryb.