Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 14.1 °C

Na 17. listopad se vzpomínalo v Přerově na náměstí TGM

Zprávy z regionu

18.11.2023

U pamětní desky obětem komunismu na náměstí T. G. Masaryka v Přerově položili v pátek v podvečer 17. listopadu 2023 květiny a zapálili svíčky lidé, kteří přišli uctít čtyřiatřicáté výročí Dne boje za svobodu a demokracii.

Význam 17. listopadu 1989 připomněl lidem na náměstí T.G. Masaryka přerovský primátor Petr Vrána. "....Na jedné z protiněmeckých demonstrací v roce 1939 zabili nacisté bývalého horníka Václava Sedláčka a vážně zranili studenta Jana Opletala, který následkům svého zranění podlehl. Jeho pohřeb se následně stal hlasitým vzdorem národa proti okupaci. Všichni si určitě z hodin dějepisu pamatujeme, že Němci toho využili k perzekučním akcím. V noci z 16. na 17. listopadu provedli razie ve studentských kolejích a do koncentračních táborů odvezli 1200 studentů, 9 studentských funkcionářů popravili a následně uzavřeli všechny české vysoké školy. Je třeba připomenout a zdůraznit, že tento akt vyvolal protesty světové denokratické veřejnosti a 17. listopad byl vyhlášen Mezinárodním dnem studenstva. A byli to právě studenti, kteří stáli za dalším významným listopadovým datem. Týden po pádu berlínské zdi, 17.listopadu 1989, se na Albertově sešly skupinky studentů, aby si připomněly tragické události před padesáti lety. Původně klidná manifestace se brzy změnila ve stávku za svobodu, demokracii a politické reformy. Tvrdý zásah bezpečnosti proti mladým lidem probudil českou i slovenskou společnost, která se definitivně rozhodla vzepřít totalitnímu režimu. V den 50. výročí, kdy byly Hitlerem uzavřeny všechny československé vysoké školy, začala revoluce později nazývaná sametová. Neměla své oběti na životech, přesto byla jedním z nejdůležitějších mezníků. Přinesla novou etapu československých a později českých dějin. 17. listopad 1939 a 1989 mají své místo nejen v český a slovenských, ale i světových dějinách a je na nás, abychom mladým lidem připomínali jejich historii a důsledky."

Poté promluvila zástupkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Kamila Svobodová a nechyběl ani projev veterána třetího odboje a bojovníka proti komunismu Vladimíra Hučína.

Přerované si stejně jako v minulých letech zavzpomínali na přelomové události našich dějin a zapálili svíčky u pamětní desky obětem komunismu. Závěr oslav patřil ekumenické bohoslužbě v kostele svatého Vavřince.



Reklama

PRO ACTIVITY

Katalog firem » Sport

PRO ACTIVITY - centrum zdravého pohybu pro celou rodinu. Najdete zde nejnovější a nejpopulárnější aktivity v ČR, a to H.E.A.T. PROGRAM, H.E.A.T. SPOTEEE, H.E.A.T. CIRCUIT. Nesmíme však zapomenou...