Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 16.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Městský dům stále čeká na nájemce

Zprávy z regionu

17.8.2020

Autor: red

Stojí tu 123 let a je tedy místem mnoha vzpomínek. Zažil spoustu slavnostních chvil celých sedmi generací Přerovanů. Je architektonickou chloubou města, a přesto se pro jeho gastro provoz nedaří sehnat nájemce. Řeč je o Městském domě, jehož restaurace je už od března uzavřená, neboť provozovatel podal městu výpověď a nového se dosud najít nepodařilo.

Foto: Magistrát města Přerova

"Chceme nalézt restauratéra, který místo povznese. Nejen někoho, kdo povede jakousi údržbu," nastínil primátor města Přerova Petr Měřínský. Reaguje tím na fakt, že se i přes medializaci podařilo nalézt pouze jediného zájemce, který ovšem chtěl Městský dům vést pouze po dobu vydávání obědů – tedy od 11 do 14 hodin. A s tímto návrhem na srpnovém jednání radní nesouhlasili, neboť odmítají, aby se z krásné restaurace stala de facto jen výdejna jídel. Primátor proto v minulých dnech pověřil ředitele Kulturních a informačních služeb města Přerova, aby znovu v rámci České republiky inzeroval nabídku pronájmu. "Inzeráty jsou nachystané, kampaň se rozjede v pátek 21. srpna. Přes léto jsme navíc udělali úpravy v kuchyni, aby nový nájemce měl veškerý komfort," potvrdil ředitel KIS Jaroslav Macíček. V té souvislosti připomněl, že po dobu kulturních akcí, které se od září v Měšťáku zase rozjedou, bude pro návštěvníky zajištěn provoz kavárny. A kdo by si chtěl v restauraci objednat třeba svatbu nebo oslavu jiné události, má rovněž možnost. "Zajistíme cateringovou firmu, která se o požadované občerstvení v té nejlepší kvalitě postará," řekl Macíček.

Městský dům je právem nazýván perlou Masarykova náměstí. Své místo tu má od roku 1897 ampatří k největším a nejvýznamnějším restauračním a zároveň kulturním zařízením ve městě, kde se konají divadelní představení, koncerty i plesy. Nabízí hostům 80 míst v restauraci, 20 v salonku a 30 v kavárně. Sál je pak určen pro 410 návštěvníků a na balkóně je 120 míst k stání. Restauraci měl v pronájmu do začátku letošního jara Hotel Jana. Společnost sem přišla v lednu roku 2019 a měla restauraci provozovat po dobu pěti let. Po roce a čtvrt ale plány přehodnotila a z Měšťáku odešla. Předtím, od roku 2014 do roku 2018, restauraci provozovaly Kulturní a informační služby města Přerova. Podnik byl ale prodělečný a město na provoz doplácelo každý rok v průměru milion a půl. Ještě před nimi měla Městský dům v nájmu firma Imit.

Fakt, že je restaurace Městského domu půl roku uzavřena, je terčem kritiky i mnoha Přerovanů. "Bohužel máme zkušenosti s tím, že lidé by sice chtěli, aby tu byla odpovídající nabídka, která by lákala hosty do centra města, ale z druhé strany do Městského domu mnozí ani nechodili. A když nedáme restauratérům vydělat, nemůžeme čekat, že budou v prázdném podniku platit kuchaře a obsluhu. Jestli se nový nájemce najde a udrží, to bude záležet i na lidech," zakončila vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.